Какъв е профилът на четящите българи


Какъв е профилът на четящите българи
01 Ноември 2017, Сряда


Изследване на „Евростат" праща страната ни на 21-во място в ЕС по четене на книги

Автор: Десант

Четящият българин е образован и живеещ в столицата или по-голям град. Той е предимно в активна трудова възраст, с по-висок социален статус, с по-високо образование и доходи и с по-престижни професионални занимания. Това сочи изследване, публикувано на сайта на Асоциация „Българска книга".

Аудиторията на нечетящите българи пък се формира предимно от непревилигированите и уязвими групи на населението: живеещите в по-малките села и градове, по-възрастни, по-необразовани, с ниски доходи, работещи неквалифициран труд.

Проучването сочи, че четенето на книги се явява трето по степен занимание на българите в свободното време, като на първа позиция е гледането на телевизия (95 процента), а на втора позиция - сърфирането в интернет - над 50 процента.

Изследването на „Евростат" констатира, че най-много се чете в Швеция - средно 78 процента от жените и 54 процента от мъжете, при средни показатели в ЕС - 30 процента четящи мъже и 42 процента - четящи жени. Много любители на книгата има в Холандия - 66 процента жени и 38 процента мъже, Дания и Великобритания - по 62 процента жени и 38 процента мъже и др.

В нашата страна около 20 процента от пълнолетните български мъже (или почти всеки пети българин) и 30 процента от българските жени (т.е. всяка трета), са прочели поне 5 или повече книги през миналата година. По този показател страната ни е на 21-ва позиция от 28-те държави в ЕС.

Най-малко от европейците четат в Португалия - едва 15 процента от жените и 12 процента от мъжете. Други малко четящи нации, които страната ни изпреварва са: Унгария, Естония, Испания, Кипър, Гърция и Италия.

Според класация от тази година, съставена от международния институт за маркетингови проучвания GFK сред 22 000 души - Китай е най-четящата нация в света за тази година с 36 процента активно четящо население. Следват: САЩ и Великобритания - по 30 процента, Русия - 29 процента и др. Резултатите от изследването сочат, че жените посягат по-често към книгите от мъжете - 32 процента срещу 27 процента при силния пол.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки