ЮНЕСКО определи Габрово за творчески град на занаятите и фолклорното изкуство


ЮНЕСКО определи Габрово за творчески град на занаятите и фолклорното изкуство
01 Ноември 2017, Сряда


Той влиза в мрежата на творческите градове на организацията заедно с такива световни градове като Милано, Истанбул, Кайро и Мексико сити

Автор: Десант

Габрово е определен от Организацията на обединените нации за образование, наука и култура – ЮНЕСКО, за творчески град на занаятите и фолклорното изкуство. 64 нови града от 44 държави са определени от генералния директор на организацията Ирина Бокова да влязат в мрежата.

Решението бе обявено официално в последния ден на октомври по време на Генералната конференция на 39-ата сесия на световната организация, която се провежда от 30 октомври до 14 ноември във френската столица Париж. Ден преди това новината бе съобщена от председателя на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов след срещата му с Ирина Бокова.

Информацията е публикувана на интернет страница на ЮНЕСКО.

Габрово е вторият български град след София, чийто културен потенциал е оценен много високо от световната организация. През 2014 г. столицата ни бе удостоена с престижната титла „Град на киното“.

В средата на юни тази година Габрово влезе в надпреварата за включване в мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО, залагайки на три свои предимства – град на занаятите и индустрията, столица на хумора и сатирата, град, който съхранява и популяризира народния и местния фолклор.

Кандидатурата бе подготвена под ръководството на Община Габрово, с активното участие на Етнографския музей на открито „Етър“, Дома на хумора и сатирата, Регионалното сдружение на общините „Централна Стара планина“, Сдружение „Фабриката“ и габровските читалища. Габрово получи подкрепа от Националната занаятчийска камара, Съюза на българските музикални и танцови дейци и от Националната комисия на България за ЮНЕСКО.

В проекта е разписан 4-годишен план с инициативи от творческите области на мрежатазанаяти и фолклорни изкуства, дизайн, кино, гастрономия, медийни изкуства и музика. Дейностите са насочени към постигане целите на мрежата чрез засилване ролята на културата и творчеството за устойчиво градско развитие.

Мрежата на ЮНЕСКО от творчески градове е създадена през 2004 г. за насърчаване на сътрудничеството между градовете, които са идентифицирали творчеството като стратегически фактор за растеж. С присъединяването на новите членове тя наброява 180 града от 72 държави. Те ще работят заедно за една обща цел: утвърждаване значимостта на творческите и културните индустрии в плановете за развитие на местно, регионално и международно ниво.

Следващата годишна среща на творческата мрежа ще се състои в полските градове Краков и Катовице през юни 2018 г.

Заедно с Габрово в нея сега се добавят такива световни градове като Истанбул, Кайро, Бристол, Торонто, Панама сити, Тунис, Милано, Мексико сити и  др.


В категории: Новини , Населени места

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки