Родители излязоха с петиция срещу натрапването на Хелоуин в училищата


Родители излязоха с петиция срещу натрапването на Хелоуин в училищата
Без коментар...
31 Октомври 2017, Вторник


В писмото си родителите настояват да бъдат преразгледани и променени онези текстове от Закона за предучилищно и училищно образование, които „отварят врата“ за Хелоуин в родното школо

Автор: Десант

Близо 2 500 души се регистрираха под електронна подписка, пусната преди днис срещу празнуването на Хелоуин  в училища и детски градини.

Петицията „Защити децата от натрапването на Хелоуин в училище“, инициирана от бургаски родители, беше изпратена до министъра на образованието и науката – Красимир Вълчев, председателя на Комисията по образование и наука в НС – Милена Дамянова, председателя на Комисията по въпросите на младежта и спорта в НС - Славчо Атанасов и до председателя на Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалби на граждани, съобщава сайтът "Флагман".

В писмото родителите настояват да бъдат преразгледани и променени онези текстове от Закона за предучилищно и училищно образование, които „отварят врата“ за Хелоуин в българското училище.

Недоволството на родителите е провокирано от активното участие на училището в  организирането на различни хелоуински събития в учебно и в извънучебно време, често в открито сътрудничество с търговците.

Легалното навлизане на Хелоуин в училище отнема правото на родителя да защити детето си от възможни страхови преживявания, тъй като мероприятията се правят в негово отсъствие,  без писменото му съгласие и без никакъв регламент за вида на костюмите.

Искането е базирано и на мненията на български и международни експерти в областта на детската психология и педагогика, според които зловещата символика и атрибутите на смъртта, присъщи за Хелоуин, могат да окажат  негативно влияние върху емоционалното здраве и нравственото развитие на подрастващите.

Родителите се позовават на Закона за предучилищно и училищно образование, според който училището трябва „да осигурява интелектуално, емоционално, социално, духовно-нравствено развитие на всяко дете; да  съхранява и утвърждава българската национална идентичност“

„Убедени сме, че празнуването на Хелоуин в детски градини и училища НЕ осигурява интелектуално, емоционално, социално, духовно-нравствено развитие на всяко дете, и НЕ утвърждава българската национална идентичност.

Хелоуин е не само НЕобразователна, НЕвъзпитателна и НЕестетична, но дори и ЗЛОвредна форма на забавление на подрастващите! Затова мястото му не е там! Още по-малко в навечерието на действително национален празник като Деня на народните будители“
, се казва в писмото.

Сред исканията на родителите са: да не се включва темата Хелоуин в учебните часове и занимания;  да се прекрати практиката търговци да рекламират в училищата своите хелоуински стоки и събития, и представителите на училищата да не сътрудничат на  търговците при организация на хелоуински  мероприятия извън учебно време и извън училище.

Инициативата е подкрепена и от над 5000 души на фейсбук страницата „Против натрапването на Хелоуин в училище” и 1 500 членове на „Група против натрапване на Хелоуин в училище“.




В категории: Образование , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки