България е първа в ЕС по... производство на тикви


България е първа в ЕС по... производство на тикви
31 Октомври 2017, Вторник


Мнозина обаче отглеждат зеленчука заради субсидиите

Автор: Десант

България се оказа най-големият производител на тикви в Европейския съюз. Това става ясно от данни, които „Евростат" разпространи в навечерието на Хелоуин.

През 2016 г. нашата страна, която оглавява безапелационно класацията, е произвела 133 000 тона от зеленчука, който традиционно се използва и за направата на плашещи фенери за празника. В класацията на второ място е Испания, Франция остава на трета позиция.



В последните години държавата плащаше допълнително за отглеждане на тикви и това повиши изкуствено производството. „Имаше го и този момент, тъй като до миналата година имаше обвързано подпомагане за тиквите, доста хора насяха много декари с тях заради субсидията, защото по този начин си избиват рентите, които плащат. Но, за съжаление, те ги сяха не за да получат добив, а заради субсидията. Тези хора бързо отпаднаха от системата, тъй като, ако не полагаш грижи, няма как да получиш добри добиви", обяснява пред „Дарик" зеленчукопроизводителят Данаил Йорданов.

Той е на мнение, че българинът е свикнал да хапва тиква с мед и орехи, на супи, на тиквеницици и пр. и хората у нас отглеждат зеленчука именно за кулинарни цели, а не за Хелоуин. Йорданов е категоричен, че няма никакво повишение в търсенето заради вещерския празник, за който обикновено се използват декоративни сортове от растението.


В категории: Новини , Парадокси

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки