Йосиф Ковачев първи въвежда класно-урочната система на обучение у нас


Йосиф Ковачев първи въвежда класно-урочната система на обучение у нас
31 Октомври 2017, Вторник


За известно време уважаваният просветител, педагог, политик и държавник е кмет на София

Автор: Атанас Коев

На 31 октомври се навършват 119 години от смъртта на Йосиф Ковачев – виден български учен и педагог, достигнал с научната си дейност до действителен член на Българското книжовно дружество (дн. БАН).

Родното място на бележития българин е македонският град Щип, откъдето той започва земния си път на 14 януари 1839 г. Първоначално момчето учи в местното училище, след което заминава за Белград и се записва в Духовната семинария, която завършва с отличие.

Оценили неговите способности и желанието му за учение, членовете на Одеското българско настоятелство му отпускат средства, с които продължава образованието си в Киевската духовна академия. Когато се дипломира, образованият и начетен младеж се завръща в България и се посвещава на учителската професия.

Първоначално той е даскал в Габрово, където за пръв път в нашето образование въвежда звучната метода и класно-урочната система на обучение.

През 1869 г. Йосиф Ковачев пристига в родния си град Щип и става учител в местното школо. Успоредно с това той основава педагогическо училище, което да подготвя даскали за българските училища в Македония.

Впоследствие учителства в Прилеп, където оставя трайна диря с дейността си, а през 1872 г. е назначен за училищен инспектор в Кюстендил. На следващата година просветния деец подготвя и издава труда си „Школска педагогия или методическо ръководство за учителите и управителите на народните школи“, ползван дълги години от нашите педагози в училищата ни за обучението на редица бъдещи наши учители, както и за управлението на учебните заведения. Изданието е първият български учебник по педагогика, изиграл важна роля в развитието на новобългарската просвета.

През 1874 г. Ковачев издава „Буквар по нагледната и гласна метода“, а на следващата година – „Български буквар по звучната метода на народните школи“. Последната книга излиза едновременно в Пловдив, Русе и Велес, като претърпява пет последователни издания до 1885 г. Видният македонски педагог е автор и на т. нар. „Ръководство за първоначално обучение в четенето и писането по звучната метода“.

След Освобождението на България от турско робство изявеният възрожденец е избран за депутат в Учредителното събрание, провело се в старопрестолно Търново през 1879 г. В първите години от съществуването на младото Княжество той е назначен за началник на народното просвещение в Пловдив. След кратък престой в града на тепетата Ковачев става училищен инспектор на Софийска област. Същевременно е избран за председател на Областния съвет в столицата.

В периода 1880-1887 г. македонският просветител заема редица административни длъжности, като първоначално е назначен за главен секретар на Министерството на вътрешните работи. Впоследствие при Режима на пълномощията, въведен от княз Александър Батенберг след суспендирането на Търновската конституция, е включен в състава на създадения Държавен съвет на Княжество България.

От 20 октомври 1886 до 1 ноември 1887 г. уважаваният политик е кмет на София, като съдейства за благоустрояването и развитието на нашата столица.

След основаването на Висшето училище (дн. Софийски университет „Св. Климент Охридски“) Йосиф Ковачев е привлечен в него като преподавател по педагогика. За постиженията му в педагогическата наука той е избран за действителен член на БКД (дн. БАН).

Видният български просветител, педагог, политик и държавник умира на 31 октомври 1898 г. в София, на 59-годишна възраст. Погребан е по подобаващ начин заради големите му заслуги за развитието на българската просвета през Възраждането и в първите години след освобождението ни от османско владичество.


В категории: Нова история , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки