След инцидента на автомагистрала „Тракия“: Започва комплексна проверка на „Юнион Ивкони“


След инцидента на автомагистрала „Тракия“: Започва комплексна проверка на „Юнион Ивкони“
Снимка: Дир.бг
31 Октомври 2017, Вторник


Повод за спешните действия е възникналият късно снощи пътен инцидент с автобус на компанията, извършващ превоз на пътници по линията София – Слънчев Бряг

Автор: Янко Крумов

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди незабавна комплексна проверка на фирма „Юнион Ивкони“. Повод за спешните действия е възникналият късно снощи пътен инцидент с автобус на компанията, извършващ превоз на пътници по линията София – Слънчев Бряг.

В рамките на няколко дни инспекторите на ИА „Автомобилна администрация“ ще проверят цялостната дейност на превозвача, като ще обърнат специално внимание на организацията на превозите, графиците и спазването на изискванията за почивките на водачите, както и всички необходими документи за осъществяването на транспортната услуга.

Проверка се извършва и за конкретния случай, като констатациите и материалите от инспекцията ще бъдат предоставени на разследващите органи.

Предвид предстоящия зимен сезон, екипите на ИА „Автомобилна администрация“ ще се фокусират върху подготовката на транспортните средства за извършването на обществен превоз на пътници и товари.

Ще се обръща специално внимание на състоянието на гумите, спирачните системи, светлините и общото техническо състояние. Инспекторите ще следят за спазването на времената за управление и почивка на водачите, както и за наличието на всички необходими документи.

Часове, след като пълен автобус се обърна в канавка на АМ "Тракия", все още няма яснота какво е причинило произшествието – преумора, неизправност или недобросъвестен водач на друг автомобил.

По данни на МВР пострадалите пътници са 17 души. 13 от тях са били откарани в ямболската болница за преглед, другите четирима - в Бургас.

От тези в Бургас един е оставен за наблюдение, другите са изписани. В Ямбол двама души са хоспитализирани, останалите са освободени. 11 от пътниците не са пострадали и са продължили пътя си с друг осигурен автобус.

В МБАЛ-Ямбол остават двама от пострадалите. Директорът й д-р Панайот Диманов се обърна към държавата и МЗ с апел да подпомогнат болницата, която е на стратегическо място, но й липсва ресурс. В спешното й отделение има 4 легла.

Според пътници возилото внезапно тръгнало към канавката и така се оказало на една страна извън пътя. Някои споделят, че по време на пътуването отпред се е чувало тракане, други са категорични, че такова излизане от пътното платно може да се случи само при заспиване на водача.

Според Георги Атанасов, управител на фирма "Юнион Ивкони", кола е засякла рейса и това е причинило катастрофата. "Шофьорът беше силно притеснен от случилото се, не можа да даде адекватен отговор", посочи той.

По думите му служителят е от година и половина във фирмата и е минал изпит преди да започне да кара пътници.

Автобусът е на 12 години, минал бил преглед преди 10 дни. Управителят на превозвача посочи, че преди излизане от автобазата всеки рейс се проверява за неизправности.

Междувременно станаха ясни и други подробности около инцидента. На всички пациенти, които са доведени в болницата в Ямбол, дрехите им са били напоени с дизелово гориво. Както вече стана ясно, 13 от тях са минали през Спешния център там, 2-ма са настнанени за лечение, заяви д-р Валентин Вълчев пред Нова телевизия. Хората споделили пред него, че нещо рязко се е случило, автобусът се е разклатил внезапно, след което се е наклонил към канавката.

Пътници от автобуса разказаха, че по време на пътуването до шофьора е седяла рускиня, която му пускала музика. „Пътувах сутринта от Поморие и шофьорът беше същият. Автобусът тръгва в 6 часа от Слънчев бряг, отива в София, а в 16 часа се връща обратно. Шофьорът беше един, това означава, че е карал часове наред без почивка“, казва една от жените, пътуващи в автобуса пред Нова тв.
 
„Шофьорът беше като дрогиран. Това не е първата катастрофа на „Юнион Ивкони“ и ние ще си търсим правата“, казва младеж, който също е бил в автобуса.
 
Водачът в момента е в ареста.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки