На всеки пет години се появява по една нова професия


На всеки пет години се появява по една нова професия
30 Октомври 2017, Понеделник


Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова съобщи, че България е на четвърто място по липса на подходяща работна ръка

Автор: Десант

България е на четвърто място по липса на подходяща работна ръка след Унгария (27,2%), Великобритания (17,5%) и Полша (15,8%).

Това заяви днес заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова пред депутатите от парламентарната комисията по образование и наука, представители на местната власт, бизнеса и учители във Велико Търново. Тя посочи, че делът на придобилите степен на професионална квалификация в широките области „Информатика”, „Техника”, „Производство и преработка” и „Архитектура и строителство”, трябва да достигне около 60 % до 2020 г.

В момента се преразглеждат структурата и механизмите за актуализиране на Списъка на професиите в професионалното образование и обучение. 30% от съществуващите днес професии не са съществували преди 20 години и може да очакваме на всеки пет години да има нова професия, посочи Михайлова.

Тя изтъкна, че една и съща професия ще изисква различен набор от умения, защото те ще позволят на хората да преминават от обучение към заетост и обратно, както и от една степен на образование в друга и от една страна в друга. Няма чиста специалност, изисква се базова компетентност и електронни умения, обясни зам.-министър Михайлова.

Предизвикателство пред системата е, че до 2020 г. ще се пенсионират 50 % от преподавателския състав в професионални гимназии и колежи, където сега работят  12 482 души.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки