Българите в Гърция празнуват в навечерието на Деня на народните будители


Българите в Гърция празнуват в навечерието на Деня на народните будители
30 Октомври 2017, Понеделник


Присъдена бе и почетната грамота „Будител 2017”, която тази година отиде при г-жа Мария Вълкова за работата и усилията й за запазване на българщината зад граница

Автор: Даниел Василев

В навечерието на 1 ноември, когато българите празнуват Деня на народнитe будители, грандиозна и запомняща се изява се проведе в Атина. Културно-просветно дружество „Будители”, учениците на БНУ „Св.св. Кирил и Методий”, певческа формация „Родина„ и танцова формация „Детелини” представиха един уникален по рода си спектакъл.



На сцената учениците, танцьорите и певците успяха да ни потопят в магията на българското слово, танц и песни. Всички те, както и гостите с присъствието и аплодисментите си отдадоха своята почит към всички онези будители, просветители и сеячи на истината,благодарение на които се е съхранила българската нация.

С аплодисменти бе посрещната председателката на КПД „Будители” госпожа Мими Ничева, която изнесе приветсвено слово и поздрави всички в залата. Присъдена бе и почетната грамота „Будител 2017”, която тази година отиде при г-жа Мария Вълкова за работата и усилията й за запазване на българщината зад граница през изминалата учебна 2016-2017 година.



Бяха рецитирани прекрасни стихове възпяващи българските будители, останали в историята ни.

Празникът бе отбелязан в неделя, тъй като това е единственият свободен ден в седмицата на над 90% от сънародниците ни в южната ни съседка. Повечето от тях работят по домове.

Чрез драматизацията на разказа „Ветрената мелница” по Елин Пелин, чрез много актьорско майсторство, танци и песни представиха по незабравим начин българската култура и дух.

Декорът изработен от извънкласната форма по рисуване с ръководители Мирела Георгиева и Лили Лазарова, пренасяше присъстващите в родна България, чрез предмети и картини носещи български уют и топлина.

Сценаристите на спектакъла Виолета Спаскова и Ваня Гочева, музикалното оформление под ръководството на Хенри Ейлерс и най-вече актьорите успяха да предадат празнична атмосфера на публиката, която не преставаше да аплодира.

Финалът беше наистина трогателно запомнящ се - задружно българско хоро, изпълнило цялата зала, поведено от главните герои в спектакъла, с развятото българско знаме.


В категории: Новини , Традиции , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки