Братята от Копиловския манастир не местят стрелките на часовниците


Братята от Копиловския манастир не местят стрелките на часовниците
30 Октомври 2017, Понеделник


Смяната на часовото време не е канонична, твърди игуменът, който ратува църквата да е такава, каквато е била по времето на цар Борис Покръстител

Автор: Десант

Братята от манастира „Благовещение“ край кюстендилското с. Копиловци не сменят часовото време и не местят стрелките на часовниците, каквито на практика и не ползват, информира игуменът на светата обител - йеромонах Касиян, цитиран Юг News.

В „Благовещение“ са известни и като старостилци – те не признават смяната на календара през 1968 г. и празниците, които отслужват, се разминават с тези, които стават в останалите храмове в района и страната.

Те се ръководят и от традиционното време. От биологичния часовник. „Смяната на часовото време е административна мярка, която ние не приемаме. Някой наредил нещо. Защо. Това не е от бога дадено, не е по канона", категоричен е дядо Касиян.

Както пише Юг News, по едно и също време – рано сутрин, монасите са в храма, за първата за деня молитва. Следва постна закуска. И всички отиват на полето или в помощното стопанство, или в овощната или в зеленчуковата градина и работят до тъмно. Без да погледнат часовник.

Братята отглеждат над 100 декара градини, грижат се за около 50 крави и овце, имат пчелин в Земенско и развъдник за пъстърва в Треклянско. Пътуват денонощно с коли, които сами шофират. Но часовник не ползват.

Схиархимандрит Касиан ратува за възстановяване на раннохристиянската православна църква - такава, каквато е била по времето на цар Борис Покръстител. Той се обявява против симонията - продажбата и покупката на свещен сан, а в по-широк смисъл всякакъв вид търгуване с духовни ценности.

Отецът също така призовава уличените в съучастие с Държавна сигурност митрополити и свещеници да се покаят, защото не е възможно, според думите му в духа на поученията на Исус Христос, да се служи на двама господари - Бога и Мамона.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки