Валери Симеонов: Ген. Петров засегна интересите на фармацевтичната мафия


Валери Симеонов: Ген. Петров засегна интересите на фармацевтичната мафия
30 Октомври 2017, Понеделник


Разследването срещу здравния министър беше съшито с бели конци медийно активно мероприятие. Той не трябваше да се оттегля, смята вицепремиерът по икономическата и демографска политика и лидер на НФСБ

Автор: Десант

„Според мен генерал Петров не трябваше да подава оставка. За тези 6 месеца в качеството си на министър той направи всичко, което беше по силите му, за да се опита да въведе ред в може би най-трудния сектор  - здравеопазването.” Това заяви пред ПИК вицепремиерът по икономическата и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов по повод подадената по-рано оставка на проф. Николай Петров от министерския пост.

По думите на Симеонов не би трябвало по медийни, съшити с бели конци, активни мероприятия да се решават съдбите на хора с достойнство, богат професионален опит и доказали се през годините. Според вицепремиера това е активно мероприятие, защото на зрителите е било внушено, че едва ли не ства въпрос за добре замислена конспиранция и ощетяване на държавата.

Първо - държавата не е ощетена и това е най-важното. Конкурсът за обществена поръчка е проведен и е спечелила фирмата с най-ниска цена. Това не се подчерта и не се разбра. Държавата в случая има най-голяма полза точно с тази фирма да сключи договор, тъй като тя е предложила най-ниската цена. И лично за мен като прагматичен човек няма никакво значение дали зад тази фирма стои някакъв близък, или далечен на тогавашния директор на ВМА. Важното е, че поръчката е извършена, даже самия тенденциозен репортаж не беше казана нито дума за това как е сключена поръчката, има ли закъснение, има ли отклонение в качеството. Самият факт, че не споменаха означава, че поръчката е изпълнена перфектно. С други думи интересите на държавата са защитени”, заяви вицепремиерът.

Лидерът на НФСБ допълни, че дори и при проверка на прокуратурата не е установено никакво нарушение.

Другото внушение, което Симеонов изтъкна е, че договорът на ВМА е сключен с измислена фирма – фантом, което не е вярно.

„Това е гражданско дружество, а те нямат регистрация, имат само фирмите, които участват в тях, а те са изброени, нямат и по ДДС. Така, че в случая бяхме жертва на нечистоплътни внушения, че едва ли не фирмата е измислена, а тя си е финансово сдружение, което е описано”, заяви Симеонов.

На въпрос откъде според него идват тези атаки, вицепремиерът заяви, че не може да се ангажира да гадае, но допълни, че всеки последователен министър в сферата на здравеопазването, си създава силни врагове.

”Когато се засегнат основно интересите на фармацефтичната мафия, която продава в България едни от най-скъпите лекарства, когато се засегнат интересите на управителите на болнични заведения, които крадат като за последно, голяма част от тях и вкарват лечебните заведения в тежко финансово състояние, когато се засегнат интересите и на самото лекарско съсловие, съвсем нормално е да се очаква реакция. Чисто по икономически причини има много сериозни атаки и действия срещу министъра, който си върши работата. А пък дали дали зад тези икономически причини има и политически, лични, това вече не мога да гадая”, заяви Симеонов.

Вицепремиерът не пожела да коментира решението на премиера Борисов да приеме оставката на ген. Николай Петров, тъй като той е част от коалицията, а това е решение на ГЕРБ. Все пак Валери Симеонов заяви, че ако е бил на мястото на Бойко Борисов не би приел оттеглянето на ген. Петров.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки