НИМ организира възстановка на „старото школо” от Възраждането


НИМ организира възстановка на „старото школо” от Възраждането
30 Октомври 2017, Понеделник


Децата ще научат как едно време техните връстници са се учили да пишат и да четат „Аз”, Буки”, „Веди” - върху пясък и с перо

Автор: Силвия Горанова

По случай Деня на будителите – 1 ноември Националният исторически музей (НИМ) ще направи възстановка на занятие в старо възрожденско училище. Музеят кани на 31 октомври, 1 и 2 ноември децата, които искат да научат и да опитат как едно време техните връстници са се учили да пишат и да четат „Аз”, Буки”, „Веди” - върху пясък и с перо. 

Учебните часове в „Старото школо“ са организирани от Детския образователен център на НИМ и в тях ще могат да участват деца от предучилищна възраст, както и по големи – от първи до четвърти клас.

Всички те ще могат да изкарат по един учебен час по „взаимоучителната метода”, въведена и прилагана от д-р Петър Берон, Неофит Рилски, Васил Априлов. При това – в класна стая, подредена като от втората половина на XIX век - с характерната катедра, с дървени чинове.



На първия ред ще седнат най-малките - както е било, по-големите ученици ще влизат в ролята на „показвачи“ и „чиноначалници“, а всички неминуемо ще усетят атмосферата на тогавашното взаимно училище.

В „Старото школо” децата могат да разгледат автентични предмети и пособия от българското училище от началото на миналия век - глобус от книжарницата на Христо Г. Данов, икона на славянските първоучители Св. св. Кирил и Методий.

Най-любопитно за тях безспорно ще бъде да видят  т. нар. „затвор” – помещение зад катедрата на даскала, в което са отпращани за наказание непослушните ученици.

Децата ще могат да разширят познанията си като посетят експозицията на НИМ, посветена на Възраждането. В пространството пред зала №4 се съхраняват един от първите преписи на „История славянобългарска”, „Неделника” на Софроний Врачански от 1806, копие на глобуса на Неофит Рилски, „Рибния буквар” на д-р Петър Берон от 1824 г. и др.


В категории: Новини , Образование , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки