Борисов прие оставката на министъра на здравеопазването


Борисов прие оставката на министъра на здравеопазването
30 Октомври 2017, Понеделник


Разследване на бТВ разкри как Николай Петров е дал две обществени поръчки за над 1,6 млн. лв. на дружества, представлявани от Явор Цонев - мъжа, от когото дъщеря му Руслана Петрова има дете

Автор: Янко Крумов

Министърът на здравеопазването Николай Петров подаде оставка тази сутрин, която бе приета от министър-председателя Бойко Борисов.

Причина за раздялата на Петров с поста станаха две обществени поръчки за над 1,6 млн. лв., дадени на дружества, представлявани от Явор Цонев – мъжът, който живее на семейни начала с министерската щерска Руслана Петрова. Разкритие за това направи bTV.

Обществените поръчки са сключени в периода, когато Николай Петров беше директор на Военномедицинска академия (ВМА). В края на 2014 г. пък Руслана Петрова стана шеф на политическия кабинет на здравния министър Петър Москов.

Едната от обществените поръчки е за периодична доставка на остеосинтезни средства за ортопедия и травматология, системи за протезиране, артроскопски консумативи на стойност от близо 1 177 731 лева с ДДС, обявена през юни 2014 г. Конкурсът за 4 от обособените позиции е спечелен от "Ортопедие-Инвекс" - гражданско дружество, под формата на консорциум.

Договорът между ВМА и консорциум "Ортопедие-Инвекс" е подписан на 13 януари 2015 г.  В сключеното споразумение липсва БУЛСТАТ или ЕИК на изпълнителя. А това е нарушение на закона, установява одит на министерството на отбраната, под чиято шапка се намира ВМА.

ДДС-то на 1 177 731 лева, колкото е крайната стойност на поръчката, възлиза на 196 288 лева. В одита се посочва, че ВМА е нареждала дължимите по договора суми по сметка на "Ортопедие – БГ."

От страна на изпълнителя, договорът подписва Явор Цонев, който е син на собственика на фирма "Ортопедие-БГ", посочва одитният доклад.

"Ортопедие-БГ" и дружеството "Ортопедие-Инвекс" са посочили един и същ адрес за контакт. На адреса, на който се помещава "Ортопедие-БГ", е регистрирана и фирма на дъщерята на здравния министър Николай Петров. Руслана Петрова е била едноличен собственик на капитала на “РП ПР Консултинг” до август 2014 г.

Явор Цонев, който подписва договора за близо 1,2 млн. лв. с ВМА, има връзка с дъщерята на Николай Петров - Руслана. Двамата имат и дете, разкрива разследването на телевизията.

Докато настоящият здравен министър е начело на ВМА, "Ортопедие-БГ" печели и друга обществена поръчка. През февруари 2017 г. дружеството е класирано на първо място за доставка на медицински изделия на стойност 429 300 лева с ДДС.

Справката в агенцията по обществени поръчки показва, че единствените две поръчки, печелени от "Ортопедие", са били само във ВМА и само по времето на Николай Петров.

На 7 юни тази година военната прокуратура отказва да образува досъдебно производство във връзка с констатациите от одита във ВМА, "тъй като деянието не съставлява престъпление от общ характер".

Три месеца преди това решение на прокуратурата Петров, в качеството си на шеф на ВМА, пише своето становище до одиторите.

Прави впечатление, че писмото на Петров от март и постановлението на държавното обвинение от юни в частта им за обществената поръчка на стойност 1,2 млн. лв. съдържанието на текста е идентично, съвпадат дори препинателните знаци и съкращенията на някои думи, установява разследването на bTV.


В категории: Разследвания , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки