Изграждат нов медицински център в София за лечение на онкоболни


Изграждат нов медицински център в София за лечение на онкоболни
27 Октомври 2017, Петък


За целта ще бъде използвана технология от ЦЕРН

Автор: Силвия Горанова

Междуинституционална група с представители на президентството, изпълнителната власт и научните среди ще работи за създаването на научен, образователен и медицински център в София с технология от ЦЕРН, в който да се провеждат експерименти от международни учени и лечение на онкологични заболявания за пациенти от Югоизточна Европа.

Това беше договорено на среща на „Дондуков“ 2, която се проведе по инициатива на държавния глава Румен Радев. 

В срещата участваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, кметът на София Йорданка Фандъкова и водещи български учени.

По думите на президента изграждането на подобен център у нас, с подкрепата на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН), е дългосрочна инвестиция в развитието на човешкия и научен капитал и създава перспектива за развитие на младите учени във физиката, биофизиката и ядрените изследвания чрез трансфер на знания и технологии от реномирани европейски институти и лаборатории.

България е една от водещите държави в науката и образованието на Балканите и този потенциал, подкрепен от нашите съседи от региона, би насърчил сътрудничеството между науката, технологията и промишлеността, беше подчертано от участниците в срещата. Обсъдена беше и идеята за създаването към този научен и медицински център на Международен университет.

Известният български учен-физик в ЦЕРН проф. Леандър Литов представи проект за изграждането на подобен център в София, който да предлага лечение на онкологични заболявания чрез т.нар. адронна терапия с използването на протонно и йонно лъчение, което е много по-щадящо за пациентите и с много по-висока степен на повлияване на онкологични заболявания, в сравнение с конвенционалната рентгенова терапия. Той подчерта, че подобен център може да осигури лечение за 1500 души годишно и диагностика за 2000 души, като за неговото изграждане ще са необходими около 6 години.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова подчерта, че като локация и развитие на транспортната инфраструктура, град София е естествен център в Югоизточна Европа и Столична община ще работи активно за  реализацията на този проект.

По време на срещата бяха обсъдени и финансовите измерения на проекта, чиято стойност се очаква да бъде около 200-220 млн. евро и възможността за осигуряване на европейско финансиране, като участниците в срещата подчертаха необходимостта от утвърждаването на инициативата като един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки