Повишава се нивото и на река Тунджа при Елхово


Повишава се нивото и на река Тунджа при Елхово
Карта: НИМХ–БАН
26 Октомври 2017, Четвъртък


Вижте какви са прогнозите на БАН за останалите по-големи реки в страната

Автор: Десант

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ – БАН) водното ниво на река Тунджа при Елхово е възможно да премине жълтия праг за предупреждение в сутрешните часове на 27 октомври и да остане над него до 28 октомври.

В резултат на оттичане се очакват повишения в долните течения на южночерноморските реки, където на 28 октомври в резултат на валежи са възможни краткотрайни повишения. Очакват се  краткотрайни повишения в долните течения на основните реки в Дунавски и Източнобеломорски район.

През изминалото денонощие вследствие на оттичане са се повишавали речните нива в долните течения на част от основните реки в Дунавския, Черноморския и Източнобеломорския басейн: р. Осъм при с. Изгрев (+94 см); р. Янтра при с. Каранци (+136 см); р. Тунджа при Елхово (+22 см); р. Харманлийска при Харманли (+40 см).

Водните количества на повечето наблюдавани реки в страната са около праговете за средни води. Около праговете за високи води са водните количества във водосборите на  р. Вит, р. Осъм, р. Янтра, южночерноморските реки и в родопските притоци на р. Марица.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ–БАН може да се прогнозира, че днес и утре в Дунавския басейн ще се запази тенденцията към понижение на речните нива, като в резултат на оттичане  са възможни повишения в долните течения на основните реки.

На 28 и 29 октомври вследствие на валежи се очаква да се повишат нивата във водосборите на р. Искър и на реките, разположени на изток от нея, като по-значителните ще бъдат във водосборите на р. Янтра и добруджанските реки.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки