Учени настояват в Шабла да се направи музей


Учени настояват в Шабла да се направи музей
Снимка: shabla.be
26 Октомври 2017, Четвъртък


Около това се обединиха участниците в конференция под наслов „Шабленският край – перла в праисторическата цивилизация по Западното Черноморие и Долния Дунав“

Автор: Десант

Участниците в конференция под наслов „Шабленският край – перла в праисторическата цивилизация по Западното Черноморие и Долния Дунав“ се обединиха около идеята в Шабла да бъде създаден музей, който да разкаже за съществуващите на територията на общината паметници със световна културно-историческа значимост.

Целта на научния форум бе популяризирането на световно значими исторически факти и хипотези, свързани с културно-историческото наследство от района на Западното Черноморие и Долния Дунав. Аудиторията се запозна с най-новите научни изследвания върху конкретни теми, свързани с постиженията на халколитната Черноморска цивилизация Варна, с десетилетните проучвания на археологическия комплекс „Дуранкулашко езеро“, с резултати от разкопките на крепостта Кария край нос Шабла и др.

Учените са категорични, че тези разработки ще обогатят и доразвият световното познание за европейската цивилизация. Освен това, те могат да бъдат използвани за целите на туризма в общината и превръщането й в атрактивна туристическа дестинация, представяща значима част от световното културно-историческо наследство.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки