Митнически служители удариха и малките ракиджиийници в Поморие


Митнически служители удариха и малките ракиджиийници в Поморие
26 Октомври 2017, Четвъртък


Проверени са над 100 регистрирани специализирани малки обекта за дестилиране

Автор: Янко Крумов

Над 1370 литр нелегален алкохол задържаха митнически служители при две проверки на регистрирани специализирани малки обекти за дестилиране (СМОД) в района на община Поморие.

При първата инспекция (от 19 октомври) митническа мобилна група, съвместно със служители на митница Бургас, са извършили проверка в частен имот, включващ къща с двор и складови помещения. На адреса е регистриран и специализиран малък обект за дестилация. 

Митническите служители установили, че собственикът на имота държи етилов алкохол в къщата - в различни помещения, включително на тавана, както и в съседни постройки. Установено е, че алкохолът се съхранява в: 154 бутилки по 1 литър, 168 бутилки по 0,7 литра, 44 ПВЦ съда с вместимост от 1,2,5,10,11,19 и 120 литра.

Общото количество на задържания алкохол е 971,6 литра, от които 660 литра в наливно състояние и 271,6 литра в стъклени бутилки.
Алкохолът е задържан, образувано е административнонаказателно производство. 

При друга проверка, извършена на 23 октомври, е открит специализиран малък обект за дестилиране, който в момента на проверката обслужва клиент. Установено е, че в началото на изваряването не e попълнена изискуемата от закона справка-декларация, което е предпоставка за укриване на произведени количества и съответно неплащане на дължимия акциз.

Също така е установено, че в обекта се съхраняват 399 литра етилов алкохол в пластмасови бидони и туби, без документи, удостоверяващи плащането, начисляването или обезпечаването на дължимия за акциз по Закона за акцизите и данъчните складове /ЗАДС/.  По случая са съставени два акта - един за липсващата справка-декларация, и втори акт - за откритото количество алкохол без документи.

От началото на есента Агенция „Митници" започна проверки на специализираните малки обекти за дестилиране (СМОД) или така наречените „казани". За около месец митническите служители са извършили над 100 проверки на регистрирани СМОД, които целят повишаване на приходите от акциз.

Открити са над 30 нарушения свързани предимно с неподадена справка-декларация по чл. 88б от ЗАДС, както и със съхранение на алкохол без акцизни документи в имотите, в който се намират и регистрираните СМОД.  Проверени са и над 13 нерегистрирани казана, при които са задържани още близо 3000 литра нелегален алкохол.

Агенция „Митници" напомня, че изваряването на домашна ракия следва да става само в регистрирани СМОД, с грозде и плодове от собствено производство и срещу заплащане на акциз по намалена или пълна ставка, в зависимост от количеството на готовата продукция.

Според Закона за акцизите и данъчните складове всяко семейство има право да извари до 30 литра етилов алкохол (ракия) годишно, като за това заплаща акциз по намалена наполовина ставка, а за всеки литър над това количество - по пълната ставка на акциза - 550 лв. за 1 хектолитър чист алкохол.

Например за 40-градусова ракия гражданите дължат по 2,20 лв на литър за първите 30 литра и по 4,40 лева за всеки литър над тези 30 литра. Клиентът попълва справка-декларация, заплаща дължимия акциз на казанджията и получава документ. Изварената ракия е за лично и семейно потребление и не може да се търгува.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки