За кожата на американските норки и кръглите маси у нас


За кожата на американските норки и кръглите маси у нас
25 Октомври 2017, Сряда


Някои научни форуми, организирани в страната ни, втрещяват със своята безсмисленост и ударно трошене на пари за дребнотемие

Автор: Диана Славчева

В България се организират научни форуми за какво ли не - може би сме страната с най-много кръгли маси, семинари и конференции на глава от населението. Няма лошо! Кофтито е, че част от тях направо втрещяват със своята безсмисленост и ударно трошене на пари за дребнотемие.

Миналата година такъв потрес предизвика курс на тема: „Интересни особености в използването на манатарките в България“. Тази година несъмнено черешката на тортата ще е проведената днес, 25 октомври, кръгла маса по въпросите, свързани с... отглеждане на американски норки за ценни кожи у нас.

Този вероятно изключително важен за световната наука форум е организиран от т.нар. Център за оценка на риска по хранителната верига (което отваря и темата за недоброкачественото нарояване на всевъзможни научни звена и институции, но това е друг въпрос).

Както е рекъл прозорливият ни народ (оня - от доброто старо време, не днешният, разбира се): „Всичката Мара втасала", та и с норките тъй. Понеже всичко ни е наред, затова си чешем езиците с тези ценнокожи животинки.

Преди време тръгна петиция за закриването на най-голямата в страната ни ферма за отглеждането им край старозагорското село Маджерито. Сега пък е в ход друга подписка - за пълна забрана за отглеждането на животни за кожи в България.

Апропо, ако човек реши да хвърли едно око за какви петиции се събират подписи у нас, тутакси ще му дойде ищях да си хвърли и другото око нейде в дън земя.

Само няколко примера са достатъчни, за да схванете какво имам предвид: студенти настояват да се каже „не" на промяната за изпитните дати; коневъди и собственици на коне се обявяват „срещу изгонването на конете от пасищата и унищожаването на коневъдството в България"; берковчани искат „безопасност за децата на Берковица"... Едни се тръшкат за „връщането на стария дизайн на vbox7"; други пък са „за" „връщане на истинското име на град Варна - Сталин"!

Изобщо на който за каквото му хрумне, за туй пуска петиции. То бива демокрация, бива глас на народа и пр., ама „бивол на курбан не бива", казваше баба ми, да се свети паметта й!

Впрочем, по думите на председателя на Асоциацията на норковъдите в България Павлина Кузманова пред националното ни радио, към настоящия момент норката не се счита за инвазивен вид и нейното отглеждане не е забранено в ЕС. Така че какви петиции за закриването на ферми, какви студентски изпити, какъв Сталин, какви пет лева...??? 


В категории: Коментари

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Никола Донев
26.10.2017 21:35:05
0
0
Поредната поръчкова статия. Тия норковъди нямат пари да платят на някоя сериозна медия?!
1
Габриела Пападопова
26.10.2017 07:26:32
0
0
Явно за вас е безмислено това, хората да се възползват от правата си.
Може би не сте запознати, че фермата за норки в Маджерито работи в нарушение на законодателството ни, което все още не разрешава отглеждането на американска норка в България. Явно не сте запознати и с това, че в момента тече процедура за включването на американската норка в списъка на инвазивните видове за Европа, защото пряко застрашава над 47 местни животински вида. Да не говорим, че сигурно и идея си нямате, че въпросния хищник разпространява ред болести, опасни и за човека като туберколоза, салмонелоза, антракс и т.н. Не знаете и за снимките от района на Маджерито, които хората ни изпращат - с норки по дворовете, избягали от фермата. Не знаете и това, че цитирания от вас председател на Асоциацията на норковъдите в България Павлина Кузманова е дъщеря на собственика на фермата в Маджерито. Не знаете, че съществува и още една ферма за норки в Ямболско, за която не знае и държавата.
Но откъде да знаете? То трябва малко по-широк поглед върху нещата :-)
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки