Вълчо Антонов - ръководителят на комитетите на ВМОРО в Беломорския край


Вълчо Антонов - ръководителят на комитетите на ВМОРО в Беломорския край
25 Октомври 2017, Сряда


Преди Преображенското въстание старозагорският бунтар ръководи пограничния пункт в Чепеларе

Автор: Атанас Коев

Вълчо Антонов е един от изявените дейци на македоно-одринското революционно движение. Той е сред ръководните дейци на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) в Беломорска Тракия.

Бъдещият бунтар е роден в Стара Загора на 18 юни 1879 г. Учи в родния си град, където завършва основно образование и гимназия. След това се отдава на просветителска дейност, ставайки учител.

В края на ХІХ век Вълчо Антонов е привлечен в редовете на македоно-одринското революционно движение. Изпратен е в Одринска Тракия от революционната организация и участва активно в изграждането на множество революционни комитети в този край.

През 1901 г. му е поверено ръководството на пограничния пункт в Чепеларе. Оттук изявеният революционер разгръща огромна дейност в централната част на Родопите, подготвяйки местното население за предстоящия бунт.

През 1902 г. бива назначен за ръководител на комитетите на ВМОРО в Беломорския край. Като такъв той участва в Преображенското въстание през лятото на 1903 г. Поражението на бунта го принуждава да емигрира в Русия. Установява се в Одеса, където взема дейно участие в руското революционно движение.

След избухването на Балканската война Вълчо Антонов се завръща в България и се включва в редовете на Македоно-одринското опълчение като доброволец. Той се сражава смело и самоотвержено с турския аскер за свободата на поробените български земи  - Македония и Одринска Тракия. След това участва и в Междусъюзническата война.

След края на Първата световна война се отдава на активна обществено-политическа дейност. Заради левичарските си убеждения е преследван, арестуван и изтезаван от полицията.

Вълчо Антонов умира  на 25 октомври 1932 г, на 53-годишна възраст.


В категории: История , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки