По следите на мечките в Пирин


По следите на мечките в Пирин
Снимка: НП "Пирин"
25 Октомври 2017, Сряда


В националния парк бе извършен мониторинг над популацията на тези диви животни, включени в Червената книга на България

Автор: Десант

Служители на Дирекция „Национален парк Пирин“ са провели неотдавна мониторинг на кафява мечка, съобщават от парка.

В рамките на Националната система за мониторинг на състоянието на биологичното разнообразие са обходени маршрути, попадащи на територията на националния парк, както и в част от територията на прилежащи горски стопанства.

Установени са следи от жизнена дейност както на кафява мечка, така и на дива свиня, сърна, вълк и други видове, обитаващи парка.

Методиката на мониторинга се осъществява на основата на търсене и намиране на следи от жизнена дейност на мечката и тяхното точно измерване. Той се провежда през есента, като изборът на сезон се определя от: принципа животните да се броят преди раждане на малките; да се броят оцелелите след активния сезон мечки; и от разпределението на мечките от наличието на хранителни ресурси през този сезон. 

Кафявата мечка е най-едрият хищник в нашата страна и не може да бъде сбъркана с друго животно. Видът е включен в Червената книга на Р България като застрашен вид и е индикатор за първична дива природа.

Основните заплахи за съществуването на популацията в страната представляват силната изолираност на двете метапопулации; силното бракониерство; унищожаването и ограничаването на местообитанията чрез урбанизация в планините и изсичане на старите естествени гори.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки