Бедствено положение след дъждовете в Бургаско (обновена)


Бедствено положение след дъждовете в Бургаско (обновена)
Снимка: Община Бургас
25 Октомври 2017, Сряда


Пороите взеха две жертви, непроходими са много пътища, отменени са учебните занаятия

Автор: Десант

Бедствено положение е обявено тази нощ в община Камено, област Бургас. Вследствие на проливните дъждове са се образували високи приливни вълни, които са залeли пътища и жилищни постройки в селата  Полски извор, Ливада, Тръстиково, Черни връх, съобщават от пресцентъра на областната управа.

На телефон 112 са постъпили 77 сигнала за бедстващи хора, поискали евакуация. В придошлата вода тази нощ в село Полски извор се е удавил възрастен мъж. Малко по-късно е открито и тялото на възрастна жена от село Черни връх.

Множество са данните за наводнени къщи, улици и дворове. 8 eкипа на пожарната са на терен, но поради големината и силата на приливната вълна достъпът до пострадалите е изключително труден.

На мястото на бедствието от снощи е и бургаският областен управител Вълчо Чолаков. Полагат се всички усилия хората да бъдат евакуирани, в спасителните действия са се включили и водолази, тежка техника, верижна машина "Амфибия".

Без електричество са селата Черни връх, Тръстиково, Равнец, Ливада, Желязово, Полски извор, изпратени са екипи на ЕВН, но поради наводненията, същите трудно достигнат до местата на авариите. В селата Чукарка и Драгово, също е прекъснато електроподаването, екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на проблема.

Най-тежка е ситуацията в община Камено, усложнено е положението и в общините Карнобат и Созопол. Наводнени и непроходими са пътищата между созополските села Извор и Зидарово, както и пътят Бургас-Средец, в отсечката Меден Рудник - село Черни връх, Полски извор -Тръстиково.

Тази сутрин Община Бургас също обяви частично бедствено положение. Шефът на Пожарната комисар Василев, кметовете на община Камено и село Черни връх също са на терен в засеганатите райони.

Обстановката е динамична и се променя постоянно.

След заповедта на кмета Димитър Николов за обявяване на частично бедствено положение в община Бургас, са издадени още две. Втората е за мобилизация на допълнителни сили и средства от всички общински предприятия и фирмите за пътна и "зелена" поддръжка. Привлечени са и доброволческите формирования за отводняване с помпи на наводнените имоти.

Третата заповед на кмета е за отмяна на учебните занятия в най-пострадалите райони - училището/детската градина на село Равнец и училището на квартал Горно Езерово.

Бедственото положение е в сила от 4 часа на 25 октомври.

В предходните три часа върху територията на община Бургас се изсипаха сумарно 60 литра на кв. метър дъжд.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки