Дипломатически скандал: Столична община обидно неглижира визитата на делегация от Унгария


Дипломатически скандал: Столична община обидно неглижира визитата на делегация от Унгария
24 Октомври 2017, Вторник


Вицепремиерът по икономическата и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов поиска виновните лица от местната администрация и от Светия синод, допуснали големия гаф, да бъдат санцкионирани

Автор: Силвия Горанова

Между 18 и 20 октомври 2017 г., официална делегация от Република Унгария, водена от г-н Миклош Шолтес, държавен секретар, включваща посланикът на Унгария у нас н.пр. Текла Харангозо, зам-председателя на унгарския парламент г-жа Марта Матраи, министъра на земеделието Шандор Фазекаш, председателя на Българското републиканско самоуправление г-н Данчо Мусев, българския депутат в унгарския парламент г-н Симеон Варга, както и група от 120 деца от Унгария, посети България. 

Програмата включваше на 20 октомври тържествено откриване на паметна плоча на св. Иван Рилски в храм „Св. София“. Мемориалният знак е дарение от българската общност в Унгария. На събитието присъстваше вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник кметът на Столична община Тодор Чобанов и други представители на изпълнителната и местна власт. 

На 19 октомври обаче, в навечерието на събитието, часът на мероприятието е бил неочаквано променен от 11,00 на 09,30. Това е предизвикало сериозни затруднения, свързани с присъствието на официалните лица и невъзможност за своевременно оповестяване пред медиите.



„Така и не бе дадено приемливо и разумно обяснение, което породи видимо разочарование сред унгарските ни партньори и постави осъществяването на официалното събитие пред реален риск от провал“, написа на Фейсбук страницата си вицепремиерът по икономическата и демографска политика Валери Симеонов, който бе домакин на делегацията като представител на българското правителство.

По време на официалното откриване на плочата са отсъствали и част от предвидените преводачи, което също е нагнетило напрежението.

На поисканото от Валери Симеонов обяснение, от Столична община са отговорили, че промяната била утвърдена предния ден, по искане на Св. Синод, въпреки че освещаването на плочата на Св. Иван Рилски е било уговорено преди повече от 4 месеца.

Изразявам острото си несъгласие с грубия дипломатически гаф и отношението, което Св. Синод и Столична община показаха към унгарската делегация, посетила България по случай Деня на българо-унгарското приятелство.

Още по-позорно беше отсъствието на представител на Столична община при откриването на Фестивала на унгарските уникати в градината пред Народния театър от 15,00 ч. в петък, 20 октомври, когато всички гореизброени лица чакаха някой да открие форума.

Тъй като такъв не се появи 20 минути, бях принуден да изляза и да изпълня този ангажимент от името на неимоверно заетата с височайши дела Столична община.

Припомням, че унгарската държава поддържа политически и финансово всички мероприятия на българската общност, като по този начин демонстрира изключителното си уважение към Република България.

В нарочни писма до Столична община и Св. Синод настоявам за административни санкции спрямо виновните служебни лица“
, категоричен е вицепремиерът Валери Симеонов.


В категории: Политика , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки