Изложба в русенския музей разказва за живота на създателя на есперанто


Изложба в русенския музей разказва за живота на създателя на есперанто
23 Октомври 2017, Понеделник


Людвик Л. Заменхоф (1859-1917) е номиниран за Нобелова награда за мир осем пъти, обявен е за патрон на 2017 г. от ЮНЕСКО.

Автор: Силвия Горанова

“Заменхоф – създател на езика есперанто” е изложбата, която бе открита днес в Историческия музей. Експозицията се реализира от Полски институт, съвместно със Съюза на българските есперантисти и Градско есперантско дружество „Либеро“ – Русе.

В зала „Княз Александър I“ прозвуча химнът на есперанто "La Espero", песни и стихове, рецитирани от местни есперантисти. Председателят на дружество „Либеро“ – Русе Маргарита Савова говори за приноса на Заменхоф в развитието на хуманитаризма. 

Изложбата проследява живота и делото на Людвик Заменхоф. Представена е информация за неговата семейна среда и раждането на идеята за създаването на общ език.

Показани са също наследството на есперанто – литература, имената и дейността на изтъкнати есперантисти, както и детайли около системата на езиково обучение на есперанто.

Изложбата е създадена по случай обявяването на Людвик Заменхоф за патрон на 2017 г. от ЮНЕСКО.

***
Людвик Л. Заменхоф (1859-1917) е роден в Бялисток, тогава под руска окупация. Градът представлява многонационален конгломерат от поляци, руснаци, евреи и немци.

По тази причина още като ученик у Заменхоф се заражда идеята за създаването на общ език, който според него, би могъл да реши много проблеми в мултинационалната среда.

Първите опити за създаване на международен език „Lingwe Universala” са направени още в гимназията, но доразвитото предложение за универсален език е отпечатано през 1887 г. в малката книжка „Международен език. Предговор и пълен учебник” под псевдонима Doktoro Esperanto, в превод – „надяващият се доктор”.

С времето думата е възприета като название на езика, който бързо печели популярност. Неговият създател се отказва от всички права, като желанието му е езикът да продължи да съществува, да се развива и да принадлежи на всички хора. Учебникът съдържа 40 страници, а към него е приложен и речник от 900 думи, които позволяват да се проведе разговор на различни теми.

Граматиката е опростена. Тя позволява употребяващите езика сами да съставят думите, благодарение на система от представки и наставки, оформени в 16 правила.

Първият Световен конгрес на есперантистите се провежда през 1905 г. във Франция. Там Заменхоф е награден с ордена на Почетния легион.

Номиниран е за Нобелова награда за мир осем пъти. Бащата на есперанто и делото му е почетен със създаването на около 1600 постоянни обекти, свързани с неговото име.

ЮНЕСКО трикратно приема резолюции, в които се потвърждават заслугите му за човечеството – през 1954 г., 1985 и 2015 г. По време на 38-та сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО през 2015 г. се взема решение 100-годишнината от смъртта на Людвиг Заменхоф през 2017 г. да се проведе под егидата на ЮНЕСКО.

През 2014 г. есперанто в Полша получава ранг на нематериално културно наследство като носител на есперанто култура.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки