124 години от създаване на ВМОРО


124 години от създаване на ВМОРО
Даме Груев
23 Октомври 2017, Понеделник


Първоначалното име на организацията е Български Македоно-Одрински Революционни Комитети (БМОРК). Тя създава Устав по подобие на този на БРЦК

Автор: доц. д-р Петър Ненков

На 23 октомври 1893 г. в Солун по инициативата на Даме Груев се провежда съвещание с участието на д-р Христо Татарчев, Иван Хаджиниколов, Антон Димитров, Петър Попарсов и Христо Батанджиев.

На него се обсъжда идеята за организиране на борба за освобождение от турско робство и противодействие срещу сръбската и гръцка въоръжени пропаганди в Македония.

През 1894 г. ръководното ядро на организацията се конструира в Централен комитет с председател д-р Христо Татарчев и секретар-касиер Даме Груев. Първоначалното име на организацията е Български Македоно-Одрински Революционни Комитети (БМОРК). Тя създава Устав по подобие на този на БРЦК.

През 1895 г. Даме Груев спечелва за революционното дело учителите от Одринска Тракия Христо Коцев и Павел Генадиев, които полагат основите на Одринския революционен комитет.

През 1902 г. организацията се преименува в Тайна Македоно-Одринска Революционна Организация /ТМОРО/, а от 1905 г. се означава, като Вътрешна Македоно-Одринска Революционна Организация, с което име тя остава в историята.

На конгреса в Солун е взето решение за разделяне територията на поробена Македония и Тракия на няколко революционни окръзи.

Солунският комитет е провъзгласен за Централен, определено е Задгранично представителство на революционната организация в лицето на Гоце Делчев и Гьорче Петров.

В изработения Устав и Програма е определена целта на организацията - “придобиването на пълна политическа автономност на Македония и Одринско”. След Солунския конгрес организацията активизира дейността си.

Изграждат се селски, околийски и окръжни комитети. Начело на всеки комитет стои председател, а връзката между комитетите се осъществява с тайна поща. Всеки революционен комитет създава своя тайна полиция.

Формирани са шест революционни окръзи: Солунски, Битолски, Скопски, Струмишки, Серски, Одрински.

През лятото на 1897 г. се създават агитационни чети. Главна заслуга за изграждането на четите има Гоце Делчев. Първата агитационна чета на ВМОРО в Македония е водена от българския офицер Михаил Апостолов–Попето. След него се появяват четите на Марко Лерински, подофицера Христо Чернопеев и др.


В категории: История , Добри Вести , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки