В Кърджали трябваше да има празник. За освобождението на града


В Кърджали трябваше да има празник. За освобождението на града
И тази година децата бяха тези, които направиха празника. Не политиците, които по традиция на тази светла дата намират повод да се сърдят
23 Октомври 2017, Понеделник


Празникът го направиха децата, политиците за поредна година се оплетоха в срамни скандали и се разделиха

Автор: Вилдан Байрямова

В събота в Кърджали трябваше да има празник. На 21 октомври градът е освободен от османско владичество (това ли е коректният термин, ако не – извинете ме).

Сигурно знаете, че Балканската война от 1912 г. и победата на генерал Васил Делов правят Кърджали част от българската земя. Сигурно знаете и, че поради по-късното му освобождение комплексите са много, страшно много, носят ги не само управниците му през годините, но и хората, които са родени и израснали тук.

Аз не разбирам защо комплексите трябва да избиват и избухват около празници. През целия си живот не го проумях. Не разбирам и защо хора, никога не стъпвали в този хубав град, го възприемат като някакъв анклав, населен с чужди на България люде.

Не разбирам и другите, свързани по някакъв начин с Кърджали, които диктуват или вземат еднолично решенията за него, дори и за празниците му.

Впрочем, празник имаше и го направиха децата на града. До тях, слава на боговете, не достигнаха политическите бръщолевения и провокативните послания. 

Какво се случи?

В петък вечерта имаше пищна заря на площада, страхотен спектакъл от националната гвардейска част. Местните хора обаче питаха къде са кметът и екипът му, къде са депутатите. И аз питах.

После стана ясно, че били сърдити. На областната управа - че организирала зарята и не ги поканила, че две от проявите се дублирали, на ГЕРБ - че ползвали властта си за разделяне и противопоставяне. А може би и на избирателите, окупирали площада.

На следващия ден движението беше в абсурдна блокада до невъзможност да се придвижиш с автомобил, а онова, което най-ясно се чуваше, беше с адрес към майката и родата до девето коляно. Че как, важно е скъпоценните общинските съветници и други политически лица да стигнат безпрепятствено до залата за тържествената сесия.

А сесията трябваше да е тържествена...

Трябваше и д-р Атанас Дафовски, първият главен лекар на болницата, да бъде удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин“. Но не беше – умниците общинари обявиха нулева година за въпросната процедура.

Копи-пейст на скандала отпреди 5 години видяхме, когато освободителят на града генерал Делов бе захвърлен в коша на политическата немощ и малоумие. 

„Някои се опитват да ни разделят, да ни противопоставят, дори и на празници като този. Политиката на разделение и противопоставяне, за съжаление, става официална държавна политика, когато се прави от институциите на държавата. Ползването на един празник от държавата за разделение на обществото е недопустимо в европейска България.“

Това беше поздравът на един политически лидер от празничната трибуна. Това беше и присъда – заради зарята от предната вечер. Чок мерси, ама в парламента може да плямпате всичко, да се правите на важни и да симулирате опозиция. Не и в града ми, не и в този ден. 

И още една доза отрова от вчера.

Новопръкнал се политик, известен на прокуратурата с разноса на хранителни торбички с партийно лого от времето на предизборната кампания, се изказал и той за празника на освобождението.

За него генерал Васил Делов е „военнопрестъпник, извършил първото по рода си етническо прочистване в новата световна история“ и това било така според съвременните разбирания.

Същият автор призовава за местен референдум за избор на друга дата за Деня на Кърджали. Защото това щял да е изходът от „срамното положение“.

Да, мен ме е срам.

Ето от такива хора с претенции да определят дневния ми ред и пътя на живота ми, моя и на хората в този страхотен град. Ами да беше излязъл смирен от джамията, в която с Местан сте се молили вчера за покоя на загиналите, или и тях разделихте? В храма или в кръчмата си шушнахте за геноцид и референдум?

Извинете за дългия статус. Ядосана съм и омерзена, махнете мръсните ръце от Кърджали.

Искам да дишам и да не ме е срам. И да не ме е страх.
Източник: Фейсбук страницата на Вилдан Байрямова


В категории: Новини , История , Коментари , Войни за освобождение

6
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
6
армен
21.10.2018 19:58:37
0
1
Браво Вилдан всички българи ти пишат шестица за твоята"българщина" - извини ме ако термина е друг... Но от твоята драсканица само това прозира. Какво ли мослиш за избитите цивилни турци и мюсюлмани в Ардинско, Момчилградско и Кърджали???... Като една "свободна кърджалийка"? Всъщност ти от къде беше точно?...
5
ПЕТКОВА
24.10.2017 06:59:23
2
0
БРАВО ВИЛДАН ! ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА НАПИСАНОТО !
4
ПЕТКОВА
24.10.2017 06:59:17
1
0
БРАВО ВИЛДАН ! ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА НАПИСАНОТО !
3
Гражданка на Кърджали
23.10.2017 12:25:41
2
0
Браво, госпожо Байряма, много силен текст!
Празникът е на града ни, на всички съграждани, не на политически случайници!
2
Почитател
23.10.2017 11:38:25
1
0
"Когато фактите говорят и боговете мълчат", а за Лютви Местан и обкръжение..., и там фактите говорят...
1
ZAPOZNAT
23.10.2017 11:35:12
0
0
GENOTZIDA V TOZI KRAI ZAPO4VA OT ZAVLADJAVANETO MU OT ,,OSMANTZITE,, I ZAVARSHVA S OSVOBOZDENIETO MU OT GENERAL VASIL DELOV!OT TOGAVA ZAPO4VA I STOPANSKIJAT I KULTUREN
PROSPERITET NA GRADA!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки