Има ли такова чудо непробиваема парола?


Има ли такова чудо непробиваема парола?
22 Октомври 2017, Неделя


И как максимално да затрудним хакерите, в случай че проявят интерес към личните ни данни

Автор: Янко Георгиев

Как да си съставим непробиваема парола, която ще отнеме на хакерите 227 милиона години, за да я разбият? Отговорът дават британски експерти от вътрешното ведомство на Обединеното кралство.

Кибер специалистите изтъкват, че паролите, с които най-често се опитваме да защитим нашите устройства, могат да бъдат преодолени от хакерите за по-малко от секунда, пише в. "Сънди мейл", цитиран от БТА.

Такива са десетте най-популярни шифъра за миналата година като 123456, 123456789, 111111, password, 987654321, qwerty и др.

Ако някои от нас пък си мислят, че ако вмъкнем в паролата името на партньора си, това ще затрудни хакерите, дълбоко се лъжат. Компютърните злосторници лесно могат да се доберат до персонална информация.

Поради тази причина трябва да избягваме включването в паролата на рождени дати, име на домашен любимец или на улицата, на която живеем. Те често могат да бъдат открити в нашите профили в социалните мрежи.

Така например парола с рождените ни данни, разделени с точки, може да бъде разбита само за 13 секунди.

За да затрудним максимално хакерите, най-добре е в паролата да включим 3 несвързани думи. Така например комбинацията teabrownpicture би отнела 35 хиляди години, за да бъде разбита.

А прибавянето на цифра към случайно избраните 3 думи би увеличила годините за преодоляване на паролата на... 227 милиона години.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки