Скандал: Партията на Местан финансирана незаконно, парите идвали през турска банка


Скандал: Партията на Местан финансирана незаконно, парите идвали през турска банка
20 Октомври 2017, Петък


Главният прокурор Сотир Цацаров поиска прекратяване на фондация, през която са минавали пари за изборната кампания на ДОСТ

Автор: Янко Крумов

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Окръжен съд – Кърджали искова молба за прекратяване на сдружение с нестопанска цел „Асоциация Бату платформ“ гр. Кърджали, чрез която незаконно е осигурено финансиране на предизборната кампания на политическата партия ДОСТ.

В хода на разследване за престъпление против политическите права на гражданите, ръководено от Окръжна прокуратура - Добрич, са събрани доказателства затова, че на 14 март т.г. сдружението е получило паричен превод от 100 000 евро.

Наредител на превода е турската банка TURKKIYE VAKIFLAR BANKASI, без данни за субекта на преведената сума.

Така получените средства сдружението „Асоциация Бату платформ“ е използвало за закупуване на хранителни продукти – захар, брашно, ориз, макарони и др., разпределени в отделни пакети на обща стойност от по 30 лева.

Тези индивидуални пакети са били транспортирани до различни населени места на територията на страната – Пловдив, Гоце Делчев, Търговище, Силистра, Добрич, Бургас, Смолян, Хасково, Шумен, Павел баня, Сливен, Дулово, Русе, Омуртаг и Ботевград.

Организацията по транспортирането, приемането и складирането на пакетите с хранителни продукти е осъществена от членове на сдружение „Асоциация Бату платформ“ гр. Кърджали с активното съдействие на членове и симпатизанти на политическата партия ДОСТ.

Пакетите са раздавани безвъзмездно на български граждани с мюсюлманско вероизповедание, за да бъдат мотивирани да гласуват за политическа партия ДОСТ на изборите за 44-то Народно събрание.

Получаването на парични средства от анонимен източник от чужда държава и разходването им с цел агитация и склоняване на български граждани да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия е нарушение на чл. 12 ал.2 от Конституцията на Република България.

Дейността на Сдружение „Асоциация Бату платформ“ гр. Кърджали е несъответна и на императивната забрана в чл. 168 ал.1 от Изборния кодекс. Чрез нея е осигурено финансиране на предизборната кампания на ПП ДОСТ с анонимно дарени средства с неустановен произход, което е нарушение на чл. 162 ал. 1 от Изборния кодекс.

Тази дейност отговаря и на признаците от обективна страна на престъпния състав на чл. 167 от Наказателния кодекс“
е посочено в исковата молба.

Главният прокурор настоява Окръжен съд – Кърджали да постанови решение, с което да прекрати регистрираното сдружение „Асоциация Бату платформ“ гр. Кърджали, заради извършване на дейност, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки