Почитаме закрилника и покровителя на българския народ - св. Иван Рилски


Почитаме закрилника и покровителя на българския народ - св. Иван Рилски
19 Октомври 2017, Четвъртък


Най-великият светец на българската земя - преподобният Иван Рилски се е родил около 876 г. в Скрино, разположено в Осоговската планина при днешния град Дупниц


На 19 октомври Българската православна църква почита паметта на скромния отшелник от Рила планина, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител - на Св. Иван /Йоан/ Рилски Чудотворец. 

Преподобният Иван Рилски е изключителен небесен покровител на българския народ и се ползва с народната почит.

Най-великият светец на българската земя - преподобният Иван Рилски се е родил около 876 година в Скрино, разположено в Осоговската планина при днешния град Дупница. Той бил съвременник на княз Борис /852-889/ и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър.

До 25-годишната си възраст Иван бил пастир, но от крехка възраст в душата му започнала да се развива и крепне религиозната вяра. По това време из цяла България започнали да се строят църкви и манастири. Те ставали не само огнища на християнството, но и книжовни и просветни средища. Желанието на юношата било да се посвети напълно в служение на Бога и в някоя Света обител да се отдаде на монашески живот.

Отначало Иван постъпил в близкия манастир "Св. Димитрий" под самия връх Руен. Там той не само развил своите заложби към духовно съзерцание, но и получил образование и придобил знания от свещените, богослужебните и религиозните книги. Приел монашеството, но не останал задълго в обителта, а се отдал на живот в пълна самота, молитви, пост и лишения.

Преподобният Иван Рилски се подвизавал на много места, докато най-после се установил в прекрасната рилска планинска пустиня, където останал до края на живота си. Там той основал манастир, който съществува вече хиляда години. Извършил много чудеса през живота си и след смъртта си: нахранил овчари, излекувал от различни болести благочестиви хора и опазвал манастира си чрез своята благодатна сила.

Славата на отшелника постепенно се разпространила по цялата страна и достигнала чак до столицата. Използвайки едно свое пътуване до София, цар Петър Първи изминал около 120-километровото разстояние до планината, за да се види с благочестивия старец. Праведният Иван обаче не го допуснал до себе си, а само му се поклонил отдалеч, като монархът отговорил със същото. Отшелникът обаче върнал обратно изпратеното му от цар Петър злато.

Това още повече увеличило славата на светеца и към него започнали да се присъединяват ученици, които строели за себе си колиби наоколо. Такова било началото на най-известния български манастир.

Преди смъртта си преподобният Иван се отдал на пълно уединение и съставил своето "завещание", наречено Завет на Св. Иван Рилски Чудотворец. Светецът починал на 18 август 946 година на около 70-годишна възраст и бил погребан в притвора на църквата в каменна гробница, която е запазена и до днес. Неговото успение Църквата възпоменава всяка година на същата дата.



В категории: Вяра , Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки