Ето какви ще са промените в Закона за защита на конкуренцията


Ето какви ще са промените в Закона за защита на конкуренцията
Снимка: Pravatami.bg
18 Октомври 2017, Сряда


Правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията и предлага на Народното събрание да го приеме

Автор: Иван Енев

Промените в Закона за защита на конкуренцията привеждат националното законодателство в съответствие с нормите на Директива 2014/104/ЕС. Те касаят правила за уреждане на искове за обезщетение на вреди по националното право за нарушения на разпоредбите на правото на държавите-членки и на Европейския съюз в областта на конкуренцията.

Регламентирани са също правото на подаване на иск, размерът на обезщетението, което може да получи увреденото лице, както и давностните срокове за подаване на искове за вреди.

Законопроектът съдържа изрични правила относно прехвърлянето на надценката, когато прекият купувач на нарушителя прехвърля надценката на своя купувач надолу по веригата на доставки.

В текстовете се предлага и придаването на обвързваща сила за гражданския съд на влезлите в сила решения на Комисия за защита на конкуренцията, както и на решение на Комисията, което не е обжалвано или жалбата срещу него е оттеглена.

Уреден е и въпросът относно отговорността на лицата, когато нарушението е извършено от две или повече предприятия. Въвеждат се също норми, които регламентират достъпа до необходимите доказателства.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки