Институтът по фолклористика се разграничи от свой служител, коментирал признаването на българското малцинство в Албания


Институтът по фолклористика се разграничи от свой служител, коментирал признаването на българското малцинство в Албания
16 Октомври 2017, Понеделник


Д-р Петър Кърджилов изразил лична гледна точка, обвинявайки правителството, че не споменавало приноса на учени от БАН за "историческия пробив"

Автор: Десант

Институтът за етнология и фолклористика с етнографски музей (ИЕФЕМ) при Българската академия на науките (БАН) се разграничи от съобщението до медиите, изпратено от служителя „Връзки с обществеността“ д-р Петър Кърджилов по повод спора чия е заслугата за признаването на българското малцинство в България.

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов определи акта като "исторически пробив" признаването от Тирана на българското малцинство в Албания, което се случи в края на миналата седмица.

В неделя от ИЕФЕМ бе публикувано становище, в което се изразява недоволство от това, че
представителите на властта не споменават приноса за този "пробив", който имат и учени изследователи от БАН и най-вече доц. д-р Веселка Тончева, посветила цяло десетилетие (2007-2017 г.) на българските общности в Голо Бърдо, Гора, Мала Преспа и Корчанско.

Ден след това от ръководството на института бе уточнено, че съобщението до медиите не е позиция на Българската академия на науките, нито е позиция на ръководството на ИЕФЕМ – БАН. Съобщението не е координирано с тях и е информация до медиите, съставена и изпратена от служителя „Връзки с обществеността“ на ИЕФЕМ – БАН д-р Петър Кърджилов, като отразява неговите познания и личната му гледна точка.

"Признаването на българското малцинство в Албания е политически акт и е резултат от усилията и дипломацията на политиците, участвали в стъпките по неговото реализиране. То действително е „исторически пробив за България“, както се е изразил премиерът г-н Бойко Борисов, и ние не можем да не изразим нашето задоволство и удовлетворение от този акт" - изтъкват от ИЕФЕМ.

Оттам изказват искрено съжаление за възникналото недоразумение и уверяват обществеността, че виновният ще понесе последствията.


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки