Цената на млечните продукти тръгна нагоре


Цената на млечните продукти тръгна нагоре
16 Октомври 2017, Понеделник


Вижте какви са причините за поскъпването 

Автор: Десант

Прогнозираното увеличение на цените на млечните продукти в страната вече факт, установи проверка на zakazanlak.bg в търговската мрежа на Казанлък.

Средно с лев нагоре са цените на килограм сирене и кашкавал, с 20 стотинки по-скъпо е млякото, с близо левче е скочила и цената на маслото. Сериозно е увеличението и на немските масла на пазара.

Ръст има и при деликатесите от месо, най-драстичен е той при луканките и луканковите салами.

Ръстът на цените на млечните произведения бе прогнозиран още преди месец и половина, след като бе увеличена изкупната цена на прясното мляко

Още тогава от Асоциацията на млекопреработвателите обещаха да няма шоково поскъпване. Въпреки това увеличението вече се усеща в джоба на хората с най-ниски доходи.

Според ценови експерти, тенденцията за поскъпването на сирене, мляко, кашкавал, масло, е трайна и връщане обратно няма да има.

Основният мотив за поскъпването като резултат от по-високата изкупна цена на млякото са завишените разходи на млекопроизводителите за ел. енергия и заплати в сектора.

Покачването на цената на млякото и маслото е световна тенденция, като една от причините и нарасналото потребление на шоколад.

В момента в Европа изкупната цена на млякото е между 37 и 41 цента, а в България е между 72 и 80 стотинки.

Млекопроизводителите са категорични, че ако се увеличи производството на мляко у нас, шоково поскъпване на продуктите на млечна основа, няма да има.

Източникzakazanlak.bg


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки