Зърнопроизводителите скочиха срещу добива на шистов газ в Добруджа


16 Октомври 2017, Понеделник


Те са обезпокоени, че водоносният хоризонт, познат като Малм-Валанж, разпростиращ се почти по цялата територия на Североизточна България, ще бъде изложен на сериозен риск

Автор: Десант

Националната асоциация на зърнопроизводителите внесе протестна декларация срещу добиването на шистов газ в Добруджа. Реакцията е срещу инвестиционно предложение на "Русгеоком БГ" ЕАД за "Разработка и усвояване на находище „Спасово” в блок „Добрич”, включващо четири участъка: Рогозина, Чернооково, Калина и Рогозина изток".

От Управителния съвет на организацията са крайно обезпокоени от публикувания на официалния сайт на РИОСВ – Варна Доклад за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционно предложение на „Русгеоком БГ“ ЕАД за „Разработка и усвояване на находище „Спасово” в блок „Добрич”, включващо четири участъка: Рогозина, Чернооково, Калина и Рогозина изток”.

В протестната си декларация зърнопроизводителите изтъкват, че след задълбочено запознаване с въпросния доклад, те са установили, че водоносният хоризонт, познат като Малм-Валанж, разпростиращ се почти по цялата територия на Североизточна България, ще бъде изложен на риск, вследствие на предвидените за изграждане сондажи за добив на шистов газ!

„Негативните последствия от извличането на шистов газ представляват реална заплаха за околната среда, общественото здраве и земеделието в Добруджанския регион, която не може да бъде пренебрегната, както и преодоляна с мерки за обезопасяване на сондажите. За жителите на област Добрич този риск е неприемлив и няма как да бъде „сведен до минимум“, тъй като самата технология на добив не е надеждна и безопасна.

Подземните води на Добруджа са единственият източник на питейна вода и вода за битови нужди, при това с най-висока цена за страната, и не трябва да се допуска дори и минимален риск от замърсяване, намаляване на дебита и/или евентуалното изгубване на водата. Също така е подценена и омаловажена съществуващата опасност от редуциране и изчерпване на водните ресурси.

Като добавим, че тези дейности се предвижда да бъдат извършвани в зона със силна сеизмична опасност (8-9 сеизмична степен по скалата на Рихтер), попадаща в разлома на планината Вранча, опасността да бъдат предизвикани земетресения с пагубен ефект върху живота на хората в цяла Североизточна България е съвсем реална.

Известно е, че в Добруджа се намират най-плодородните и обработваеми почви в страната и основният поминък на местното население е земеделието. Областната стратегия за развитие на област Добрич определя земеделието като водещ за региона приоритет.

Многобройните сонди и съпътстващите ги множество съоръжения, шум, вибрации, газопроводи и тежка транспортна техника, ще застрашат земеделието и пчеларството в региона – ще причинят прогресивен спад в добивите, чието финансово измерение ще се мултиплицира и ще доведе също до понижение на доходите от ренти, които са основен източник на средства за населението в района.

Напрежение в обществеността се нагнетява и от абсурдното искане на „Русгеоком БГ“ ЕАД за период на концесията от тридесет и пет години! Обезпокоителни и изключително притеснителни са обясненията на дружеството за възможността от смяна на „модела на добив“, необявените в доклада конкретни места, на които ще се извършват сондажите в регионите Рогозина Изток, Чернооково и Калина, особено като се вземе под внимание, че според дружеството на мястото на второто му геоложко откритие на дълбочина 5610 м не може да се добива газ по конвенционален метод!" - изтъкват от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Отчитайки огромния риск, който крие реализацията на инвестиционното предложение за извличане на шистов газ в област Добрич, организацията се обявява против тази "неприсъща, вредна и с нищо недопринасяща за развитието на региона дейност"!

Зърнопроизводителите призовават отговорните институции да предприемат съответните действия за съхраняване на Добруджа и нейната плодородна и уникална със своите природни дадености земя за бъдещите поколения!

Днес, 16 октомври започват публични обсъждания на инвестиционните намерения за търсене и добив на природен газ в община Генерал Тошево – находище „Спасово“, блок „Добрич“. Фирмата “Русгеоком БГ” АД от 6 години прави проучване за газ в село Рогозина с два сондажа. Сега се планира сондажите да се увеличат.

Срещу инвестиционното намерение са против не само зърнопроизводителите, но и 73% от местното население.2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
иван
19.10.2017 10:56:23
0
0
ШЕВРОН И ШЕЛ ПРОБИВАТ У НАС ,ЧРЕЗ ПРОДАЖНИЦИ - УПРАВЛЯВАЩИТЕ СИ ЗАТВАРЯТ ОЧИТЕ - НАРОДА ,ДА МРЕ !
1
MUNCHO
17.10.2017 11:40:06
0
0
PAK LI S TOJA,,SHISTOV GAZ,,?!NE RAZBRAXA LI TEZI,,GUMENI GLAVI,,4E TOVA E ABSOLJUTNO OPASNO ZA XORATA I PRIRODATA?!TAKAV GAZ MOZE DA BADE DOBIVAN SAMO KOGATO SE IZMISLI PODXODJASHTA TEXNOLOGIJA ZA IZVLI4ANE I TO OT MJASTO ,KOETO NE E ZEMETRASNA ZONA!NALI TO4NO TOVA BESHE
PRI4INATA ZA KATASTROFALNOTO ZEMETRESENIE V LORKA/ISPANIJA/!DAITE ZARADI PE4ALBITE NA GRUPA
4ASTNITZI DA UNISHTOZIM POLOVINATA DARZAVA!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки