Не спират проверките за незаконен улов на риба в язовир "Мандра"


Не спират проверките за незаконен улов на риба в язовир "Мандра"
Снимка: ИАРА
16 Октомври 2017, Понеделник


Край този водоем непрекъснато биват засичани бракониери

Автор: Десант

От 23 часа на 15 октомври, както и днес, 16 октомври, инспектори на ИАРА Бургас, съвместно с доброволни сътрудници на Агенцията, извършват проверка на язовир Мандра. До момента от водите на язовира са извадени 3 км мрежи. Уловената в тях риба от видовете сребриста каракуда и платерина е върната обратно във водата.

Това е един от водоемите, в които най-често се бракониерства.

При нощна проверка  в участъка под с. Присад в първия ден на октомври от водите му бяха извадени 2500 м. мрежи с уловена в тях 60 кг сребриста каракуда.

При извършена нощна акция на 23 и 24 септември пък бяха засечени 23 незаконни мрежи.

Два дни по-късно, на 26 септември, от същия водоем инспекторите извадиха мрежи с обща дължина 600 м  с около 60 кг риба.

17 мрежи бяха открити и извадени от водите на язовира и на 18 и 19 септември.

На 13 септември също бяха извадени 1400 м мрежи с улов от риба. При проверката тогава бяха забелязани лица, извършващи стопански риболов с мрежи от лодка. Нарушителите са успели да избягат, но лодката и 300 м мрежи с уловена в тях риба с приблизително тегло от 20 кг бяха иззети, а каракудите бяха върни във водата.

В началото на септември в Мандра се проведе продължила 12 часа акция на инспекторите от ГД „Рибарство и контрол“ на ИАРА срещу бракониерските набези в язовира. Тя обхвана повече от половината от водния обект, който е с обща площ близо 40 кв. км.

Извадени бяха 400 кг риба от вида костур, сулка, платика и таранка, 74 броя мрежи, с обща дължина 7,4 км и два броя пластмасови бракониерски лодки.

Прави впечатление, че въпреки редовните проверки на инспекцията, бракониерите не се стряскат и продължават да практикуват незаконен риболов в най-голямото от всички бургаски езера.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки