Иновативен метод лекува изпускането при жените над 50 години


Иновативен метод лекува изпускането при жените над 50 години
16 Октомври 2017, Понеделник


Уролог съветва родилките да се пазят до 40-ия ден, за да нямат този проблем

Автор: Десант

От неволно изпускане на урината, т.нар. инконтиненция, страдат 25% от младите жени (на възраст от 14 до 21 години), 44% до 57% при жени на средна възраст и менопауза (на възраст 40-60 години) и 75% при жени над 75 години, сочи изследване на Американския колеж на терапевтите (ACP).

Лекарите отвъд Океана твърдят, че действителните цифри са по-високи, поради факта, че повечето дами не говорят за този деликатен проблем, обяснява д-р Богдана Попова, уролог в пловдивската клиника „Медикус Алфа“ и Медицински център „Хипоталамус".

Обикновено болестта се свързва с раждане, отпускане на мускулатурата на тазовото дъно, която контролира уринирането, при рязко отслабнали или напълнели, както и при жените в предклимакс, отстранена матката или със запек.

Ненапразно „лехусата“ – родилка до четирийсетия ден след раждането, трябва да лежи, да не се преуморява, припомня народните порядки д-р Попова. Така се предпазва от отслабване на тазовата мускулатура и последващи здравни проблеми.   

Страдащите от неконтролирано  изпускане на урината трябва да знаят, че лесно могат да прекратят проблема - чрез иновативна „слинг пластика“,  посочва решението д-р Попова. Уролозите на клиника „Медикус Алфа" са сред малкото специалисти, които прилагат този миниинвазивен и безкръвен метод.

„Инконтиненцията при жените традиционно се лекува с класическа отворена операция с пълна упойка, при която се правят различни видове корекции, свързани с уретрата и шийката на мехура. Следоперативният период е доста дълъг - 10-15 дни пациентката трябва да лежи“, обяснява д-р Попова. Най-големият недостатък обаче е, че  проблемът с инконтиненцията се решава само в 50 процента от случаите.

„Докато при миниинвазивния моно слинг метод успеваемостта е над 95 процента“, цитира специалистът статистиката в САЩ и Европа, където имат огромен опит в тази еднодневна хирургия.

В оперативната си практика урологът прави 2 типа операции – за премахване на стрес инконтиненцията и незадържането на урина при жени с инконтиненция, съчетана с пролапс на влагалището. 

„Стрес инконтиненцията води до изпускане на урина по време на кихане, кашляне, смях или вдигане на тежко. Ефективното и бързо лечение е миниинвазивна  безкръвна интервенция, при която се поставя полипропиленова слинг протеза, действаща като изкуствен сфинктер. Операцията може да се извърши и с локална упойка. Лечебният ефект е траен като пълна континенция има при 80% от жените още първия месец и 95% след втория месец“, посочва д-р Попова.

Подобна безкръвна оперативна намеса се прилага и при изпускане на урина, съчетано с пролапс (пропадане) на влагалището, с тази разлика, че се поставя друг, отново иновативен тип коригираща система за пролапс на тазовото дъно.

В зависимост от типа на инконтиненцията преди да се стигне до оперативно лечение може да се пробва с медикаменти и упражнения на тазовото дъно, известни като Кегелови упражнения.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки