Ще сканират с лазер уникална стогодишна фабрика в Батановци


Ще сканират с лазер уникална стогодишна фабрика в Батановци
16 Октомври 2017, Понеделник


Тя е построена заради един бас между собственика и архитекта, който се зарича, че може да се построи промишлена сграда на три нива само от тухли и дърво

Автор: Десант

На 19 октомври от 11 ч. ще започне лазарно 3D сканиране на емблематичната стогодишна сграда на някогашната тухлена фабрика “Струма”, построена край жп гара Батановци от архитект Георги Фингов.

Заснемането по време на организираната от УАСГ и Камарата на архитектите в България  демонстрация за работа с 3D лазерен скенер ще послужи за архитектурен конкурс, който ще бъде обявен на 3 ноември. Целта е сградата на старата тухлена фабрика да бъде спасена от разруха. Подобна процедура се извършва за първи път у нас.

Преди време жители на Батановци инициираха петиция за реставрирането на историческата постройка, която настояват да бъде обявена за паметник на културата.

Любопитно е, че зданието е построено заради един бас между собственика и архитекта, който се зарича, че може да се построи промишлена сграда на три нива само от тухли и дърво.

И до днес конструкцията е като пример от учебник, който успява да устои на природните бедствия и най-вече на човешкото безхаберие и безстопанственост.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки