Освобождението на Средните Родопи възкръсва в литературата и изкуството


Освобождението на Средните Родопи възкръсва в литературата и изкуството
15 Октомври 2017, Неделя


Вижте какво представя изложба в смолянската библиотека

Автор: Десант

По повод 21 октомври, Празник на община Смолян, Регионална библиотека „Николай Вранчев”-Смолян представя изложба „Освобождението на Средните Родопи, отразено в литературата и изкуството”, съобщава "Нов живот".

В своята 105-годишнина от освобождението на родопския край, редица писатели, журналисти и краеведи са отразявали по различен начин историите и разказите на участници и очевидци в Балканската война и Освобождението на Родопите. Стотици са публикациите в местния и национален печат, книги, сборници и др., посветени на това значимо събитие.

В стремежа да бъде показан и популяризиран богатият фонд на отдел „Краезнание”, в изложбата са представени библиотечни материали от най-старите местни издания до наши дни, отразяващи Освобождението в литературата и изкуството.

Стихотворения, документални разкази, спомени на участници във войната, есета, са само част от материалите, които са изложени. Текстове на песни, фотографии, портрети за героичния подвиг на полковник Владимир Серафимов и неговия 21-Пехотен Средногорски полк, паметникът на връх Средногорец и др. са материалите от втория раздел на изложбата – отразени в изкуството.

Откриването на изложбата ще бъде на 16 октомври 2017, г. от 14.00 часа в Каталожния хол на Библиотеката.

Източникnovjivot.info


В категории: Новини , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки