По стъпките на мечето Джими из Централен Балкан


По стъпките на мечето Джими из Централен Балкан
Снимка: НП "Централен Балкан"
15 Октомври 2017, Неделя


По данни на GSM предавателя, за четири месеца то е преминало над 600 км 

Автор: Десант

На 7 юни т. г., служители на дирекцията на НП "Централен Балкан" и експерти от Сдружение за дива природа „Балкани“ освобождават двугодишното мече Джими от бракониерска примка край с. Осетеново. Поставен му GPS-GSM нашийник и то е отведено на безопасно място в националния парк.

Оттогава сигналите, които изпраща мечето, разказват за неговите странствания.

Както съобщават от парк „Централен Балкан“, след като е прекарало известно време край горите между подбалканския път и границата на парка, мечето е предприело пътешествия във високата планина.

През август то разузнава дебрите на резерват „Джендема“. От началото на септември сигналите са от Националния парк – мечето се е спуснало в Тъжанското ждрело, изкачило се е до Кадемлийското пръскало и е продължило южно от масива Триглав.  После се върнало и поело на север, пресичайки пътя с. Тъжа – Априлци, за да се озове край Острешка река.

Около седмица то се задържа в района между Острец и Видима, след което се отправя на изток и за 14 часа се озовава в горите край Батошевския манастир и продължава към Габровския балкан. През втората половина на септември прехвърля билото на планината и обхожда южните склонове под вр. Бузлуджа.  Продължава на югоизток и обикаля в горите край селата Горно и Долно Изворово и Селце.

В първите дни на октомври мечето отново е засечено във високата планина, южно от връх Бузлуджа. За времето от 7 юни досега, малкият пътешественик е преминал над 600 км, сочат данните от  GPS-GSM предавателя.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки