"Есенни пасажи" на солена цена


"Есенни пасажи" на солена цена
Снимки: Авторът
15 Октомври 2017, Неделя


Вижте цените на порциите на рибения фестивал в Несебър 

Автор: Диана Славчева

И тази година - за пети пореден път, Несебър бе домакин на традиционния рибен фестивал "Есенни пасажи". 

Покрай различните развлекателни и културни забавления, огласяни от песните на фолклорните и рок формации, както и Хора за гръцки песни „Месамбрия” при НЧ „Яна Лъскова-1905”, фестивалните дни не минаха и без много кулинарни изкушения за любителите на морската кухня.

Край площад "Месамбрия" няколко шатри предлагаха на многобройните посетители, както му се полага, изобилие от пържена риба - цаца, скумрия, паламуд, барбун, зарган, сафрид и пр. С много наливна бира и вино. И по стара българска традиция, като на празник, цената на порциите бе порядъчно "солена".



Малка порция пържен барбун например се търгуваше по... 10 лева. За две порции цаца с малко пържени картофи клиентът олекваше с 12 лева. Само на една от сергиите цените бяха "народни" - там 100 грама вървяха за нормалните 2,50 лв. Иначе навсякъде порция рибена чорба струваше по 5 лева. Може би затова казаните така и си останаха пълни...

Апропо, и на несебърското пристанище прясната риба също бе с "фестивална цена". Дребен паламуд, известен като циганка, вървеше по 12 лева килото. За сравнение, по същото време на пристана в Ахтопол и в Царево, при това доста едри парчета от деликатесната риба, можеше да се купят за по 8 лева килограма.

Иначе хората в Несебър искрено се забавляваха и аплодираха изпълнителите на сцената, преглъщайки високите цени, заседнали им като рибена кост на гърлото. Но пък нали е празник, трябваше да има усмивки. Добре, че е само веднъж в годината...


В категории: Репортажи

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
16.10.2017 12:32:55
0
0
ZLATNOTO TARGOVSKO PRAVILO GLASI: USPEXA SE KRIE V OBOROTA,A NE VAV VISOKATA TZENA!TAKA TEZI
,,TARGOVTZI,,MOGAT DA SI STOJAT TZJAL DEN I DA NE PRODADAT PO4TI NISHTO/DA NE ZABRAVJAME 4E STAVA VAPROS I ZA RIBA-TOES,,BARZORAZVALJASH SE PRODUKT,,! A POKRAI RIBATA VARVI I DRUGOTO!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки