На шестия Фестивал на кестена петричкото село Коларово прерасна в град


На шестия Фестивал на кестена петричкото село Коларово прерасна в град
15 Октомври 2017, Неделя


На форума бе представено уникалното природно богатство на Беласица планина и специфичната култура, бит и поминък на Подгорието

Автор: Димитър Тренчев

Над хиляда участници и поне още гости от страната и чужбина на празничната кулминация на шестия Фестивал на кестена превърнаха на връх Петковден в град и без това многолюдното село Коларово.

Жителите на селата Беласица, Коларово, Самуилово, Камена, Яворница,  Ключ, Скрът и Габрене за пореден път умело откликнаха на идеята за представяне на уникалното природно богатство на баладичната Беласица планина и специфичната култура, бит и поминък на Подгорието.

На експозиционните шатри, в полевите работилници, на игровите сектори и на централната сцена пред местното читалище „Яне Сандански – 1952“ можеше да се опита, види и чуе всичко, което ражда земята и душата на Подгорието – от неустоими кулинарни изкушения до неостаряващи народни песни и ритми.

С неотменното българско „живо-здраво“ кметът на село Коларово Атанас Гошев, заместник кмета на община Петрич Илияна Попова и бившият председател на петричкия общински съвет и настоящ депутат Георги Динев приветстваха участниците и гостите на фестивала. „Нека се учим от вечната мъдрост на природата, за да пребъдем като Беласица планина и нейните световноизвестни кестени“, призова в приветствието си кметът на село Коларово Атанас Гошев.

Последвалата подгорска фолклорна фиеста се превърна и в блестящ творчески дебют за възстановената от музикалния виртуоз Атанас Велков женска фолклорна група „Коларките“ от село Коларово. С песни и ритми от Огражден планина фолклорна група „Огражденска обич“ от село Първомай уважи празника на Подгорци.

Тази година утвърдилият се като представителен за Подгорието фестивален форум е тридневен, а съорганизатори, творчески, експертни, логистични и финансови партньори на идейния създател и основен организатор ДПП „Беласица“ в с. Коларово, Сдружение „Пирински туристически форум“, Българска фондация Биоразнообразие, Югозападно държавно предприятие“ – Петрич, община Петрич, кметства, читалища, училища и детски градини от селата на Подгорието.

„Напук на всички фаталистични представи за петък – 13-ти вчера започнахме с културна дискусия и смесена изложба на коларовските художници Венеса Бишева, Благой Митев, Иван Бишев, доайена Атанас Стоименов и моя милост, а днес вече бяхме приятно изненадани и от първите откупки“ – въодушевено разказа читалищният секретарят на с. Коларово художникът Евгени Гоцков.

Експертът от ДПП „Беласица“ София Илкова отбеляза също и безплатното представление за местните малчугани „Виж колко е просто“ на общински куклен театър Благоевград.

Илкова допълни информацията за фестивалните модули и с предстоящите утре туристически походи – до емблематичните Каменски водопади на река Каменска над най-малкото подгорско село Камена, до единственото в Беласица планина естествено езеро „Гьольчето“ в местността Долна папреница на село Коларово, както и посещение на античния град Хераклея Синтика край село Рупите и поклонение на построения от Ванга православен храм „Света Петка Българска“ и намиращия се в подворието му гроб на световноизвестната пророчица.


В категории: Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки