Колко е струвала на народа "летящата чиния" на Бузлуджа


Колко е струвала на народа "летящата чиния" на Бузлуджа
Снимки: Десант
15 Октомври 2017, Неделя


Вижте какви пари са били събрани от продажбата на пощенски марки сред ученици и работещи

Автор: Десант

За окаяното състояние на паметника на Бузлуджа сме писали неведнъж, както и за сагата покрай това кой да бъде негов стопанин.

В интервю за Дир.бг неговият създател - архитект Георги Стоилов, разкрива, че когато "летящата чиния" на славния старопланински връх започва да се строи, партийният секретар на Стара Загора заявил, че държавата има пари за това.

Архитектът обаче му опонира и отстоява позицията, че това не трябва да се строи с държавни пари, а с пари на народа.

Тогава предприемат акция с продажбата на пощенски марки. Във всяко училище и университет учащите са задължени да купуват пощенските знаци. Марките са продавани и по трудовите  колективи под натиска на партийни секретари, ОФ и профсъюзни деятели.



От тяхата продажба са събрани общо 16 милиона лева!

По данните на арх. Стоилов, обектът и пътищата до него са стрували 14 милиона лева, а 2 милиона лева от събраните пари са отишли за Стара Загора, където с тях са построени детски заведения и други сгради. 

Отделно, безвъзмездно на националния обект на Бузлуджа са работили цели армии трудоваци и бригадири.

Така че безспорно "чинията" принадлежи на народа. Друг е въпросът, че от това наследство  днес са останаи само руини. Едва ли обаче днес някой ще даде и стотинка то да бъде възстановено...


В категории: Разследвания

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Иванов
18.10.2017 14:26:03
2
1
Сега си крадат в пъти повече, но за това пък и живеем в пъти по-зле :) И се молим всеки ден турците да не ни отнемат земите, защото сме 0 и във военно отношение, вече.
1
MUNCHO
16.10.2017 12:19:21
0
2
VRAX,,BUZLUDZA,,E IZVESTEN KATO LOBNO MJASTO NA XADZI DIMITAR!VARXAT TRJABVA DA POLU4I BALGARSKOTO SI IME I OT MJASTO ZA,,KUPONI,,NA B.S.P.DA SE PREVARNE V ,,NATZIONALEN PANTEON NA
PADNALITE ZA NATZIONALNO OSVOBOZDENIE,,!PARI ZA REMONTA I PREUSTROISTVOTO DA SE NABIRAT 4REZ
SAZDAVANE NA,,DARZAVNA BLAGOTVORITELNA LOTARIJA,,KAKTO SE PRAVI V OSTANALITE EVROPEISKI STRANI.A ,TOTALITARNITE SIMVOLI I MUZAIKI DA OTIDAT V ,,MUZEJA NA TOTALITARNOTO IZKUSTVO!,,A PROPO,,-SBIRKATA NA ,,TESNITE SOTZIALISTI,,SE E SASTOJALA DOLU POD VARXA ! V LOZETO NA GABROVSKI I
NJAMA NISHTO OBSHTO S TOZI VRAX!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки