Василий Вершчагин - художникът на Руско-турската война


Василий Вершчагин - художникът на Руско-турската война
14 Октомври 2017, Събота


На 14 октомври се вавършват 175 години от рождението на баталиста, известен като „апостол на мира“

Автор: Атанас Коев

Василий Верешчагин е виден руски художник-баталист от 60-те години на XIX век до началото на ХХ век. Той е участник в Руско-турската война (1877-1878 г.) и е нарисувал цяла серия от картини, свързани с нея.

Бъдещият майстор на четката е роден на 14 октомври 1842 г. в руския град Череповец, Новгородска губерния. През 1853 г. той постъпва в Морския кадетски корпус, като след завършването му напуска военната служба.

В периода 1860-1863 г. Верешчагин следва живопис в Петербургската художествена академия, а след това за около година продължава обучението си в тази насока в Париж. Същевременно пътешества из Кавказ, Средна Азия, Европа и Индия, откъдето натрупва значителни впечатления, отразени по-късно в творчеството му.

Художествените си творби той създава върху основата на ескизи от действителността, като обикновенно ги обединява в цикли. По известни от тях са: „Отечествената война 1912 година“, „Индийска серия“, „Туркестанска серия 1871-1874 година“ и др.

По време на Руско-турската война (1877-1878 г.) видният художник се записва като доброволец в руската армия. Първоначално участва в боевете за овладяването на река Дунав, като е ранен при атаката на миноносеца „Щега“. След това се сражава при Плевен и преминава Стара планина през зимата на 1877-1878 г. със Западния руски отряд, командван от генерал-лейтенант Йосиф Гурко.

От стотиците скици и портативни рисунки на руски и български войници и офицери, направени през време на войната, създава в Париж в периода 1878-1879 г. т.нар. „Българска серия“, съдържаща около 25 картини. Впоследствие те са показани на редица изложби в големите европейски столици.

Той е автор и на спомени и пътеписи от България, озаглавени „Воспоминания о Руско-турецкой войне 1877-1878 г. художника В.В. Верешчагина“ и отпечатани през 1902 г.

През 1904 г. Верешчагин участва в Руско-японската война, рисувайки от натура случващото се на фронта. Загива в сражение при потъването на руския броненосец „Петропавловск“ на 31 март 1904 г.

Василий Верешчагин е автор на по-вече от 800 картини, съхраняващи се днес в най-големите световни музеи. Преживе той скъсва с академичната традиция в баталната живопис, а през 1874 г. отказва присъденото му звание професор по живопис.

Решителен привърженик е на реализма в изкуството, като е един от най-видните творци на изобразителното изкуство от края на XIX и началото на ХХ век.

Цялото му творчество е насочено срещу войната, заради което в края на живота си е наричан „апостол на мира“. Намира възторжен прием сред демократичната общественост, както в Русия, така и в Европа.

Творчеството на Верешчагин е с особенна документална стойност за България, тъй като той рисува цяла серия от картини, свързани с освобождението ни от османско владичество. По известни от тях са: „Шипка-Шейново“, „В окопите на Шипка“ („На Шипка всичко е спокойно“), „Панихида“, „Мародери“, „Превързочен пункт край Плевен“, „Пред атака“, „В атака“, „След атака“ и др.


Василий Верешчагин, "Панихида"


В категории: Добри Вести , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки