Турция примамва български граждани да учат безплатно медицина в нейни университети


Турция примамва български граждани да учат безплатно медицина в нейни университети
Хакан Чавушоглу
14 Октомври 2017, Събота


За болните роднините на нашите изселници, останали в България, пък ще праща хеликоптер-линейка, за да се лекуват в турски болници

Автор: Десант

Турското правителство измисла все по-нови примамки, за да прикотка българите с турско самосъзнание към югоизточната ни съседка. Сега Анкара предлага представителите на турското малцинство в България и Западна Тракия да бъдат освободени от такси за университетско обучение в страната, предаде Анадолската агенция.

Вицепремиерът Хакан Чавушоглу обяви решението, взето от Съвета за висше образование и Председателството на турските сродни общности в чужбина (YTB), писа 24bulgaria.com. „След като Министерството на националното образование подпише документа, той ще бъде изпратен за одобрение от кабинета“, поясни Чавушоглу.

Съгласно данни, представени от него, в момента в Турция се обучават 16 хил. чуждестранни студенти, а правителството иска да увеличи този брой чрез предоставяне на повече стипендии.

Чавушоглу добави, че е роден и израснал в Западна Тракия и от името на турското правителство иска да работи за професионалното и икономическо развитие на хората в региона. Западната част на Тракия в Гърция е дом на около 145 хил. турци, уточняват от агенцията.

Вицепремиерът Чавушоглу съобщи и за правото на български турци да се лекуват в Турция. Всеки тежко болен в Кърджалийско ще има право на хеликоптер-линейка от Турция, ако си е платил месечната здравна такса от 53 лири.

Очаква се всеки момент промените в закона за здравето да влязат в сила и роднините в България на изселниците да бъдат включени в здравната система на Турция и да ползват пълните права на здравно осигурени лица, независимо че нямат турско гражданство.

С поправка в закона, която само чака одобрение, Турция позволява на граждани от България и Гърция, които имат роднини по права линия от първа степен с турско гражданство, да могат да се възползват от здравното обслужване в Турция.

Новината за предстоящите изменения в здравния закон в полза на изселниците съобщи през март тогавашният министър на труда и социалното осигуряване на Турция Мехмет Мюезиноглу. „Примерно един е придобил гражданство, но майка му и баща му не са турски граждани или пък през 1989 г. се е изселил и е получил гражданство, но едно от децата му е останало в България. Съответно не е турски гражданин и не може да се възползва от здравната ни система. Тази система създаваше трудности и за това решихме всеки, че който плати месечно 53 лири (около 25 лева – б. р.), ще може да се лекува в Турция“, каза тогава Мюезиноглу, припомня 24rodopi.com.


В категории: Свят

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Deliorman
14.10.2017 20:25:20
0
0
История та Вие много зле !
Редактора да смени заглавието !
"Български Турци " никога не е имало , а някой ден Иван и Андрей ако се ПОТУРЧАТ то тогава те наистина че станат "Български Турци "
Има огромна разлика между Турци от България и ПОТУРЧУНИ "Български Турци "
Или Български граждани от Турски произход.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки