Шопска спържа, суджуци и еленски бут ще сервират за ценители есенни празници в Копривщица и Елена


Шопска спържа, суджуци и еленски бут ще сервират за ценители есенни празници в Копривщица и Елена
14 Октомври 2017, Събота


Хората на диета определено ще скучаят

Автор: Десант

На 25 ноември в Юнашката градина към Музея на хляба и традиционните храни в Копривщица ще извадят Юнашкия тиган и ще приготвят шопска спържа като за юнаци.

На една стена ще бъдат подредени копришки суджуци. Виното ще се пие от буркан, суджукът ще се яде с ръце, а хлябът ще се чупи на големи комати и малки мазни хапки.

Хората на диета определено ще скучаят в Деня на шопската спържа и суджука "Копривщица 2017". Който е бил, знае. Който не е бил на Буркан парти в Академия "Кулинарен историк" да идва, че другото е догодина, предупреждават организаторите от Фондация "Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България".

На събитието ще бъдат представени четири вида суджук и шопска спържа. Суджукът ще е на няколко дни и може да се изсуши и в къщи. Разчета е да е готов за Коледа. На място ще се пече суджук на Юнашките скари. Който може и иска ще пее. Хората и надиграванията ще се случват според времето и виното.

Децата, които ще присъстват, ще могат да се научат да месят хляб. 

Преди това обаче за шеста поредна година в Елена от 27 до 29 октомври ще се проведе традиционният Празник на еленския бут.

В рамките на събитието ще бъде пресъздадена по стара еленска традиция от незапомнени времена, в която участват само мъже - пърленето на прасе над трап, докато жените ще са заети с приготвянето на софрата.

Гостите на празника ще могат да хапнат от традиционните еленски гозби, старателно приготвени от домакините на празника. Няма да липсват и демонстрации на стари еленски занаяти и всичко това ще се случва със съпътстваща колоритна фолклорна програма.

Празникът на еленския бут вече е традиция и се организира по инициатива на Местния съвет по туризъм и Община Елена. В съботния ден тържественото му откриване ще започне с пресъздаването за първи път на традицията, свързана с посрещането на еленските градинари и гурбетчии. 

За провеждане на събитието е избран градският пазар, който ще се превърне в място за възстановки, атракции, дегустации, състезания и изложби. Тънко и майсторски нарязан бут и добре аранжирано мезе ще дразнят апетити и ще приканват всеки да опита. На тържището ще има място за демонстрации на старите еленски занаяти, кът за игри и развлечения за децата.

Майсторите на най-големите и най-вкусните бутове пък се надпреварват за награди. Еленчанките не остават по-назад от мъжете и приготвят вкусни гозби, за да покажат, че от уникалния специалитет стават и вкусни ястия. 


В категории: Новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки