Обещават нови пътища в Странджа, местните жители не вярват това да се случи


Обещават нови пътища в Странджа, местните жители не вярват това да се случи
13 Октомври 2017, Петък


В Граматиково за днес беше обявен протест, хората обаче решиха да изчакат да видят ще отпусне ли пари държавата за подобряване на инфраструктурата

Автор: Светлана Николова

Пътят от странджанското село Граматиково до двата най-близки града – Малко Търново и Царево, е в окаяно състояние от години. Почти напълно е унищожена и инфраструктурата в самото селище, след последните поройни дъждове някои от улиците са заличени. Това бе причината местните жители да организират протест, който трябваше да се проведе на 13 октомври. Той обаче не се състоя.

Причината – кметът на община Малко Търново Илиян Янчев обещал на хората още в сряда, че Агенция „Пътна инфраструктура“ е предвидила нужните средства за цялостен ремонт на участъците Царево – Малко Търново и Босна – Папазова нива, където се осъществява връзка за град Царево.

Протестът не е отменен, а временно отложен, каза пред Десант кметът на Граматиково Стефан Стоянов. Той разказа, как от 10 години държавата непрекъснато им обещава ремонти, но това до ден днешен не се е случило.

Не вярваме и този път някой да излее милиони в този забравен от Бога район, казват и съселяните му. Но са готови да изчакат, за да видят какво ще се случи. Както се казва, надеждата умира последна.

До 16,00 часа днес местните жители на Граматиково се бяха събрали на площадчето в селото, чакаха кмета Илиян Янчев, който беше поел ангажимент да докара на място председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов, за да види с очите си състоянието на пътищата в района.

Явно такава среща не е имало, но пък в късния следобед от пресцентъра на ГЕРБ-Бургас изпратиха съобщение, че проблемът с тежкото състояние на пътя между Царево и Малко Търново ще се реши в два етапа. Това е станало ясно след днешната визита на министър Николай Нанков в Бургаска област, за която вече ви информирахме.

Напролет започваме текущ ремонт, необходими са 3-4 млн. лева, за да може хората да пътуват спокойно, ангажира се министърът в присъствието на народните представители от ГЕРБ-Бургас.

Заедно с това Николай Нанков потвърди тезата си, изразена от трибуната в Народно събрание в отговор на въпрос, поставен от депутатите в рамките на парламентарния контрол: че е необходимо дългосрочно решаване на проблема, т.е. цялостна рехабилитация на пътя.

Затова възлагаме изготвяне на технически проект, той трябва да е готов до средата на следващата година, уточни министърът на регионалното развитие.

Отсечката, която свързва  Царево и Малко Търново, не е ремонтирана повече от 40 години. Нейната значимост надхвърля необходимостта от нормални пътни комуникации на хората от близките населени места. Отсечката свързва крайбрежието и вътрешността на Странджа, а нейното реновиране има  решаваща роля за развитие на алтернативните форми на туризъм и съживяването на региона.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки