Валери Симеонов: Безконтролнотото размножаване и разнасяне на документация е синоним на злоупотреба със служебно положение


Валери Симеонов: Безконтролнотото размножаване и разнасяне на документация е синоним на злоупотреба със служебно положение
13 Октомври 2017, Петък


Ето какво още коментира вицепремиерът по повод отказа на Прокуратурата да образува досъдебно производство по повод сигнала му за разгласяване на информация от Елена Йончева в ущърб на интересите и националната сигурност

Автор: Десант

Софийска градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство по повод сигнала на вицепремиера Валери Симеонов за разгласяване на информация от народния представител Елена Йончева в ущърб на интересите и националната сигурност на Република България.

По повод подписаното от прокурор Варадинова постановление, заместник министър-председателят публикува във "Фейсбук" своя коментар по случая.

"Софийска градска прокуратура е установила, че „не е изяснено откъде Елена Йончева разполага с информация, че инженерно възпрепятстващото съоръжение е едноредово между гранична пирамида Х на р. Тунджа и У на р. Марижа, тъй като това обстоятелство не е документирано в стенографския протокол на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов – и това кореспондира с твърдението на Валери Симеонов“. Край на цитата.

По-нататък в постановлението се казва, че Елена Йончева била научила конкретните номера на пирамидите от срещи с избиратели?!

Прокуратурата удобно не си задава въпроса какви са тези избиратели, откъде имат информация, която може да получат само чрез процедура на съгласуване с органите на МВР.

Не си задава и въпроса, защо пред медиите Елена Йончева твърди, че е научила номерата на пирамидите от доклада на Пламен Узунов, а сега променя версията си и твърди, че е получила информацията от избиратели!

При по-задълбочена проверка, издирване и доказване липсата на такива избиратели „фантоми“, аз съм сигурен, че г-жа Йончева ще признае, че е имала ясни пророчески съновидения с номерата на пирамидите.

Всичко дотук потвърждава, че данните, описани в моя сигнал, отговарят на истината!" - изтъква Валери Симеонов. 

Той изтъква, че е вярно и изложеното в т. II от сигнала, че точното указване на участъци с едноредова ограда, както и райони, които не са контролирани с технически средства за наблюдение и охрана, представляват улесняваща информация за трафика на мигранти през граница.

На трето място, Валери Симеонов обръща внимание, че постановлението потвърждава изнесеното в неговия сигнал, че в областните управи, граничещи с Турция, е извършено спешно разпечатване на работната документация, свързана с оградата, същата е закарана в кашони със служебните автомобили на областните управи в Президентството, където е предадена незнайно на кого (вероятно на чистачките или персонала на столовата).

"Естествено, под достойнството на прокуратурата е да се занимава с такива дреболии – къде отиват документи, съдържащи пълна информация за оградата, която трябва да спира тълпи от мигранти. Прокуратурата небрежно е пропуснала да провери моите твърдения, че цялото разпечатване, изнасяне от областните управи, транспортиране и предаване на толкова важна документация е станало без какъвто и да било документ – искане, опис на съдържанието, приемно-предавателни протоколи, каквито са задължителните изисквания за предаване на документи по административен ред.

Не представлява ли интерес за прокурор Варадинова как така областни управители, пряко подчинени на премиера (макар и служебен), разнасят документация до Президентството, което би трябвало да няма нищо общо с изпълнителната власт. И не представлява ли интерес на кои лица е предадена тази документация при такъв строг пропусквателен режим, контролиран от НСО.

Явно интересът на Прокуратурата стига дотам да установи, че документите са занесени в Президентството и оттам нататък – каквото станало – станало, „пито - платено“ - подчертава вицепремиерът и в характерния си язвителен стил допълва, че "след тази констатация, можем да останем доволни, че, слава Богу, документацията не е закарана на пазара в Димитровград или на Капалъ чарши в Истанбул".

По-нататък той обръща внимание, че в постановлението се натъква на "криминални детайли и фактически обстоятелства, които не са впечатлили прокурор Варадинова. Като, например, разминаванията в думите на шофьора Нихат Хасан, който на 24 април 2017 г. в 17:30 лично е закарал областния управител на Хасково Минко Ангелов в Президентството и го е чакал около час да се върне без трите чанти, с които е влязъл в сградата, и от друга страна твърденията на самия Ангелов, че не е ходил в Президентството.

Другият шофьор, Цветан Атанасов, на 24 април 2017 г. около 14:00 ч. е докарал областния управител на Ямбол, Георги Чалъков, в София, като същият е взел кашон с направени копия на документи и е влязъл в сградата на администрацията на Президента.

Г-н Чалъков също е изпаднал в амнезия и не си спомня, че е ходил в Президентството, което за пореден път не впечатлява прокурор Варадинова. Нещо повече, в показанията си, той потвърждава изнесеното в сигнала, че документацията за оградата е разпечатвана в частни копирни центрове извън областната управа, за което даже са му издали фактура.

Копирането е извършено в същия ден – 24 април 2017 г., което показва, че е имало голямо бързане. Вероятно, поради разпореждане документацията да се копира и достави същия ден. Безспорно са установени длъжностните лица, извършили разпечатването.

Вярно е, че към онзи момент, оградата не е била обект със стратегическо значение за националната сигурност, но нима на прокуратурата не е ясно, че безконтролното и безотговорно размножаване и разнасяне на тази документация тежко накърнява националната сигурност и е синоним на безотговорност и злоупотреба със служебно положение?" - пита риторично Валери Симеонов.

Той е категоричен, че ще обжалва постановлението на прокуратурата и ще настоява за законова проверка, разчитайки на обективно, безпристрастно и отговорно разследване от по-горната инстанция.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки