Името на св. Петка означава "петък" - деня на кръстната смърт на Спасителя


Името на св. Петка означава "петък" - деня на кръстната смърт на Спасителя
13 Октомври 2017, Петък


Вижте къде ще са празничните богослужения за Петковден в Софийска епархия

Автор: Десант

На 14 октомври Православната Църква чества св. Параскева (Петка).

Празничната св. Литургия в храм „Св. Петка – Стара“ в София ще започне в 9 ч. в събота и ще бъде оглавена от протосингела на Софийска епархия - Негово Високопреподобие архимандрит Василий, съобщават от Светия синод.

По същото време архиерейската св. Литургия в Клисурския манастир „Св. Петка“ ще оглави Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим.

Преподобната Параскева (Петка) Епиватска (наричана също Българска, Търновска, Сръбска, Яшка) е живяла през Х-ХI. век. Тя била родом от Епиват (Беломорска Тракия).Родителите й били българи.

От 1238 г. до падането под османско владичество светите ѝ мощи са почивали в църквата „Св. Петка“ в Търново. След вековни странствания през Видин и Белград през 1641 г. те били положени в катедралата в Яш (Северна Румъния). И днес те са обект на постоянно поклонничество на вярващи от цял свят и извор на благодатна милост и небесна помощ.

Освен благочестивия й живот и чудотворните й мощи, за всеправославната почит към св. Параскева голямо значение има и нейното име, което на гръцки означава "петък". Това е денят на кръстната смърт на Спасителя. Монахинята св. Параскева често се изобразява на икони и стенописи редом със св. Неделя в царски одежди - символ на Възкресението в неделния ден.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки