Преписката за Филип Златанов и тефтерчето му остава в историята заради „изтекла абсолютна давност”


Преписката за Филип Златанов и тефтерчето му остава в историята заради „изтекла абсолютна давност”
13 Октомври 2017, Петък


Преди време Върховният касационен съд отмени ефективната му присъда и му даде 3 години условно

Автор: Десант

4 години, 2 месеца и 3 дни продължи общо разследването на Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси (КПУКИ) около шефката на пернишкото ВиК Искра Златанова, сина й Филип Златанов и експрезидента Росен Плевнелиев. Преди няколко дни, на 26 септември, производството по преписка бе прекратено заради „изтекла абсолютна давност”.

Сигналът срещу Искра Златанова и сина й – скандалния бивш шеф на самата Комисия за конфликт на интереси Филип Златанов, станал известен с тефтерчето си, пълно с любопитни инициали и указания от рода „Да се удари”, „Да се задържи” и т.н., е подаден в КПУКИ на 29 юли 2013 г., докато Златанов все още оглавява комисията.

Майка му Искра Златанова пък е управител на ВиК – Перник, в което 51% се държат от регионалното министерство, оглавявано тогава от Росен Плевнелиев, тоест договорът за управление на Златанова е сключен между нея и Плевнелиев. По тази причина Филип Златанов е трябвало да си направи отвод при разглеждането на неизвестен до този момент на широката общественост сигнал в КПУКИ срещу Плевнелиев, бил някога работодател на майка му, макар че междувременно вече е станал президент.

Твърденията на жалбоподателя са, че всъщност председателят на КПУКИ Филип Златанов се е отблагодарил на Росен Плевнелиев за назначаването на майка му, гласувайки „за“ прекратяването на сигнала. На всичко отгоре, не изпълнил и служебното си задължение по закон да публикува решението на сайта на комисията и да уведоми прокуратурата, като по този начин укрил от обществеността цялата информация, уличаваща президента.

Филип Златанов-Тефтерчето е напуснал България преди известно време, без никой да разбере за това, разкриха миналата пролет пред "България днес" близки до бившия високопоставен чиновник. Той изчезва зад граница, след като получи условна присъда заради скандалните си тефтерчета със записи кой от властта да се „удари" и кой „да се оправи".



Преди това му бе отредена ефективната присъда от 3 години затвор, която обаче Върховният касационен съд отмени и постанови окончателното наказание на Златанов да е 3 години условно с пет години изпитателен срок.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки