От Бургас до Слънчев бряг - без задръствания и по нов път


От Бургас до Слънчев бряг - без задръствания и по нов път
Снимки: Авторът
13 Октомври 2017, Петък


Вижте кога ще се случи това

Автор: Диана Славчева

Основен дял от брутния продукт на Бургаския регион заема туризмът, но съществуващата инфраструктура засега по-скоро спъва неговото развитие.

Днес обаче с водосвет и символична първа копка, направена  на 217-ия километър на републикански път 1-9, бе дадено началото на дългоочакваното разширяване на отсечката между Поморие и Ахелой на пътя от Бургас към Слънчев бряг. С реконструкцията на 5-километров участък от шосето идва и надеждата, че скоро ще се сложи край на мъчителното пътуване от Бургас до Слънчев бряг.

„Днешният ден - петък 13-ти,  ще бъде фатален за задръстванията, пътно-транспортните произшествия и всички неразбории по преминаването на пътя до най-големия ни черноморски курортен комплекс“ - пошегува се министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Ненков.


Николай Ненков

187 дена е срокът за изпълнение на проекта, като се очаква ремонтът на отсечката да приключи и по-рано, без да се прави компромис с качеството на изпълнението по изграждането на двете нови пътни платна.

Освен реконструкцията на този участък, предстои да се изгради съвсем ново трасе, по което ще се осъществява обходът на Ахелой.  Участъкът е доста тежък. Влизането на кръговото движение към Равда ще се реши със съответните съоръжения. Намерено е и добро техническо решение за излизането от Ахелой към Равда.

По четирилентовото трасе ще бъдат издигнати защитни огради за земноводни и влечуги, а около къмпинг Ахелой ще бъде опъната шумозащитна мрежа.

Цялото трасе, което е нужно да се изгради – с обходите на Ахелой и Поморие – е с дължина 18 километра. Засега все още предстоят процедури по отчуждаване и извършване на нужните археологически проучвания за последната отсечка – обхода на Поморие.

По думите на шефа на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Дончо Атанасов, реалистично е започването на изграждането й да започне през април-май следващата година. Иначе отсечката между Поморие и Ахелой ще бъде напълно завършена за началото на летния сезон на 2018 г.


инж. Дончо Атанасов

Инж. Атанасов използва повода да се похвали, че вече е приключен един от важните етапи от подготовката по строителството на най-тежкия участък по магистрала Струма – Кресненското дефиле. Това стана с гласувания вчера ОВОС за лот 3,2. По думите на инженера, в крайна сметка е избран най-балансирания от екологична и финансова гледна точка вариант за преминаването на участъка.

От изявлението на шефа на АПИ стана ясно също, че набират скорост и процедурите по реализирането на аутобана, който ще свързва София с Калотина. От сръбска страна вече 8 години се строи магистралата Ниш-Димитровград, от която вече са пуснати в експлоатация няколко участъка. Там предстои да се довърши отсечката през дефилето Ниш край Нишка баня.

От българска страна най-тежкият участък е Калотина – Сливница. Иначе са завършени Северната скоростна тангента, западният обход на столицата и 4-лентовия път от Сливница до София.

На вчерашното си заседание, правителството взе решение да бъде поет ангажимент за осигуряване на допълнителни финансови средства от държавния бюджет в размер до 158 292 784 лв. за модернизация на пътя Калотина – Софийски околовръстен път, като се предвижда проектът да бъде изпълнен със средства по Механизма за свързване на Европа и от държавния бюджет.

Републиканският път ГКПП „Калотина“-СОП е част от основната трансевропейска транспортна мрежа и осигурява връзка към трансевропейски коридор „Ориент/Източно Средиземноморски“. Трасето е част от направлението Лондон – Будапеща – Белград – Ниш – София – Пловдив – Истанбул – Калкута, което е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток.

Първокласният републикански път I-9, който преминава през Слънчев бряг, пресича  територията на 3 области: Добричка, Варненска и Бургаска. Общата му дължина е 325,6 km, което го прави 6-ти по дължина първокласен път в България.По цялото си протежение той  съвпада с Европейски път Е87, който води началото си от украинския град Одеса, продължава на юг, където пресича река Дунав и преминава на територията на Румъния. Следвайки крайбрежието на Черно море, на юг пътят навлиза на територията на България през ГКПП Дуранкулак, преминава през почти всички наши черноморски градове и през ГКПП Малко Търново навлиза в Турция, където през Дарданелите и покрай крайбрежието на Егейско море достига до средиземноморския турски курорт Анталия.


В категории: Репортажи

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
мех
17.01.2018 11:32:52
1
0
За сега новата бойколина, още неизградена, си създава доста задръствания!

youtube.com/watch?v=Khwzv2R1dNg
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки