Садистичният убиец Стефан Станев се изправя пред съда


Садистичният убиец Стефан Станев се изправя пред съда
12 Октомври 2017, Четвъртък


Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в Софийски градски съд срещу психопата, убил по особено жесток и мъчителен за жертвата начин приятелката си Виола Николова

Автор: Янко Крумов

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Стефан Станев, жестокия убиец на Виола Николова. Освен за най-тежкото престъпление, той ще отговаря и за притежание на високорискови наркотични вещества в апартамента си.

В нощта на 22 юни 2017 г. обвиняемият Станев и жертвата му Виола били в дома си, припомнят от прокуратурата историята, разтърсила цяла България през лятото. Николова споделила, че е изморена и легнала в стаята, обособена за спалня, за да си почива.

Станев стоял пред преносим компютър и четял във „Фейсбук“. В един момент той решил да изпие една бира, след което взел „Екстази“, после употребил и марихуана. Разходил се до спалнята, видял че Николова лежи,но не спи и приел, че нещо я притеснява.

Около 5,00 ч. сутринта на 23 юни той провокирал разговор с приятелката си, който обаче не се състоял. Той започнал да удря с ръце и с метален стик за голф по стената, след което застанал до леглото, където лежала Николова, вдигнал стика и нанесъл силен удар по главата й, в областта на лявата слепоочна орбитална област.

С него той й причинил открита тъпа черепно-мозъчна и лицева травма. След удара стикът за голф се счупил като в ръката на Станев останала металната му дръжка. Николова започнала да губи много кръв, но дишала, виждала и чувала. В този момент той преместил тялото й от спалнята на земята и я ударил втори път по главата със счупения метален край от дръжката на стика за голф, с което й причинил нова лицева травма.

Започнал и да я души. След като се отказал от тези си намерения, станал, взел от кухнята кухненски назъбен нож (с обща дължина 32,5 см., и дължина на острието 20 см.). Върнал се в спалнята и в момент, в който Николовавсе още имала сърдечна дейност и съзнавала какво се случва с нея започнал да нанася пробождащи и режещи удари във врата й. 

После взел друг кухненски нож (с обща дължина 32,5 см., и дължина острието 19,5 см.), с който пробол в дълбочина от 3 см. гърба на Николова, в дясно от гръбначния стълб. 

Станев бил решен да довърши започнатото и взел трети нож (с дължина 196 мм. и ширина 43 мм.,с режеща част с ширина 12 мм.), с който нанесъл удар в шията на пострадалата, като острието на ножа останало забито в нея.

Когато установил, че Николова не диша, Стефан Станев завил мъртвото й тяло със завивката от леглото, поставил плюшена играчка на котарак върху трупа й и отишъл в съседната стая, изпушил една цигара марихуана и пуснал да слуша музика.

Сутринта на 23 юни, около 8,30 часа, Станев позвънил на своя приятелка и я поканил в дома си, за да поговорят. Когато тя пристигнала обвиняемият я посрещнал пред блока и заедно се качили в апартамента му.

Когато тя го попитала къде е Виола, Станев не отговорил. На въпрос, какво са правили предната вечер, той заявил, че легнал до пострадалата и забелязал, че нейният крак трепнал, след което със знак и движение на ръката показал на приятелката си как прерязал гърлото на пострадалата, а след това спокойно и хладнокръвно заявил: „Аз я убих“.

Обвиняемият я отвел до стаята, където момичето видяло трупа на Виола Николова, покрит с покривало за легло. 

След кратък разговор за извършеното от Станев, наказанието за това престъпление, разбирането от страна на близките му и това, че не иска да се предаде на полицията, приятелката му си тръгнала.

В следобедните часове обвиняемият отпътувал с личния си автомобил за гр. Созопол.
На 24 юни, около 15.00 ч. свидетелката заедно с мъжа, с когото живее, сигнализирали в Трето районно управление на  СДВР за извършеното престъпление.

Станев бил задържан от органите на МВР на 24 юни, около 21,30 ч., в близост до яхтеното пристанище в Созопол.

Непосредствено след задържането му е извършено токсикологично изследване, което е установило комбинирана употреба на наркотични вещества - амфетамин,екстази,тетрахидроканабинол и кокаин.

В хода на разследването са били назначени множество експертизи: съдебно-медицинска експертиза, трасологическа експертиза, ДНК анализ на веществени доказателства, петорната биотрасологична и съдебно медицинска експертиза и др.

От назначените по делото физико химична и оценителна експертизи, се установява, че тегло и съдържание на наркотичните вещества намерени в дома на Станев са от вида на амфетамините и са на обща стойност 502.70 лв.

Иззетите вещества са високо рискови и подлежат на контрол.

Назначената комплексна психолого психиатрична експертиза, проведена в затвора в Ловеч установява, че Станев страда от личностно разстройство и синдром на зависимост от психоактивни вещества. 

То няма характеристиката на краткотрайно или продължително разстройство на съзнанието и не е психично заболяване в тесен смисъл. 

Към момента на извършване на деянието обвиняемият е разполагал с психическа годност да разбира свойството и значението на постъпките си и да ръководи действията си и отново към този момент не се е намирал в психотично състояние - състояние на остра психоза.

Вещите лица от назначената по досъдебното производство тройна комплексна психолого-психиатричната експертиза акцентират при изготвяне на психологическия портрет на обвиняемия върху дисхармонични нагласи и поведение, в емоционалната и волева сфера, възбудни процеси, крайно ниска поносимост на фустрация и ниски прагове на задръжка и на отключване на агресивни реакции, склонност да обвинява другите и да измисля правдоподобни обяснения за проявите си, раздразнителност и емоционална лабилност, намалени възможности за самоконтрол, водещи до немотивирана агресивност, ниската или пълна липса на критичност на собственото и околното поведение, особено след употреба на наркотични вещества.

Този психологически портрет се потвърждава напълно и от доказателствата по делото и механизма на причиняване на убийството.

С нанасянето на множество удари по тялото на пострадалата и то в областта на жизнено важни органи от страна на обвиняемия е установено, че Виола Николова е изпитвала множество болки и страдания. Обвиняемият е проявил изключителна ярост и ожесточеност към пострадалата, като се има предвид броя на нанесените удари.

Тя е изпитвала страх, съзнавала е своето безсилие и безизходица от създалата се ситуация. Смъртта е настъпила в един времеви отрязък, в който пострадалата е търпяла болки, усещала е и е осъзнавал какво й се случва.

От друг страна интензитетът проявен от Станев явно надхвърля необходимото за причиняване на смърт и сочи на допълнително лично отношение към жертвата, съдържащо изключителна ярост и ожесточение и формират и категорично наличието на признака - особена жестокост.

Стефан Станев е с мярка за неотклонение „задържане под стража“.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки