61 нови социални услуги за деца и семейства са открити през 2016 г.


61 нови социални услуги за деца и семейства са открити през 2016 г.
11 Октомври 2017, Сряда


Предприети са и действия за насърчаване на работодателите да наемат самотни родители (осиновители) с деца до 5 години

Автор: Силвия Горанова

Правителството прие Доклад за изпълнението на Националната програма за закрила на детето за 2016 г. Акцент в документа е продължаващият процес на закриване на специализираните институции за деца и създаването на нови социални услуги в общността.

В изпълнение на програмата през 2016 г. са открити 61 нови социални услуги за деца и семейства – центрове за настаняване от семеен тип и за обществена подкрепа, дневни центрове за деца с увреждания, преходни жилища и др.

Общият им капацитет е 1064 места. Към 1 януари 2017 г. общият брой на функциониращите услуги за деца на територията на страната е 605.

Документът описва мерките и действията за повишаване на квалификацията на работещите в системата за закрила на детето. През 2016 г. са организирани обучения за всички нива на персонала в домовете за медико-социални грижи за деца с оглед предоставяне на по-качествени грижи за децата настанени там.

Предприети са и действия за насърчаване на работодателите да наемат самотни родители (осиновители) с деца до 5 години. През миналата година по тази мярка е осигурена заетост на 233 безработни.

В доклада се обобщават резултатите от изпълнението на мерки и дейности за насърчаване на спазването на правата на децата и провеждането на политики за намаляване на детската бедност, осигуряване на равен достъп до образование и здравеопазване и защитата от насилие. Докладът съдържа и препоръки за оптимизиране на провежданите политики за децата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки