Плажът до „Доган сарай“ ще бъде даден на концесия за 15 години


Плажът до „Доган сарай“ ще бъде даден на концесия за 15 години
11 Октомври 2017, Сряда


Пясъчната ивица тази година бе отдадена за стопанисване по съмнителен начин на същата фирма, построила грандиозната резиденция на Ахмед Доган

Автор: Светлана Николова

Правителството открива процедури за предоставяне на концесия за услуга на четири морски плажа. Концесионерите ще бъдат определени след конкурс, организиран от министъра на туризма и проведен от комисия, назначена от министър-председателя.

Целта е да се осигури водно спасяване, обезпечаване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на плажовете. Срокът на концесиите ще бъде 15 години.

Решение за това е взето на днешното заседание на Министерски съвет по предложение на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Процедурите се отнасят за морските плажове „Несебър – юг“, за който минималното годишно концесионно заплащане е определено на 247 497 лв. без ДДС; „Слънчев бряг – север“ – с минимално годишно концесионно заплащане от 1 375 662 лв. без ДДС; „Св. Влас – болницата“ – минимално годишно концесионно заплащане от 54 006 лв. без ДДС. 

Цената за плаж „Росенец – север“ е крещящо ниска в сравнение със сумите, цитирани по-горе – само 8975 лв., без ДДС. Някой би си помислил, че заливчето, от което се открива прекрасна гледка към бургаския остров "Св. Анастасия", не представлява интерес и за него трудно биха се намерили желаещи да го стопанисват през следващите 15 години. Което обаче изобщо не е така.

Около плаж „Росенец – Север“ се разгоря скандал в началото на сезона, когато

по съмнителен начин негов стопанин стана фирмата „Хермес Солар“,

която се свързва с името на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Припомняме, че пясъчната ивица е в непосредствена близост до грандиозната резиденция край Бургас, наричана "Доган сарай".

Тръжната процедура за наем на ивицата „Росенец – Север“ бе обявена от служебното министерство на туризма на 22 март. Тя бе спечелена от бургаската фирма „Томи – Ар“, като заповедта за това бе обявена на 2 май.

Два дни по-късно „Томи – Ар“ уведомиха министерството, че се отказват от сключване на договора. 

Така от ведомството издадоха нова заповед, с която ивицата бе отдадена на втория класиран участник – фирмата „Хермес Солар“ ООД. Годишната наемна цена за плажа бе обявена за 48 000 лв. с ДДС.

Дружеството се представлява от Снежана Карова, съдружник е него е Георгий Серопян, а фирмата е регистрирана в София. В редица публикации и разследвания, включително и в Десант, фирмата се свързва с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. 

Впоследствие и „Хермес“ се отказа от плажа, а на провелия се втори търг за него се яви единствено „Виста Маре Бийч“ ЕООД.

През 2016 г. избухнаха и други два скандала, свързани със „сараите“. Бургазлии, опитали се да плажуват в близост до резиденцията, бяха изгонени от хора, представили се „от службите“.

След това държавата, в лицето на областния управител, продаде два декара земя, ползвана за яхтено пристанище, отново на „Хермес Солар“.

Кой ще вземе концесията за плажа северно от „Доган сарай“ предстои да видим. Нищо чудно и новият стопанин на плажа да се окаже от обкръжението на Ахмед Доган.

Точно заради даването на концесии на тъмно, некоректните игри с подставени играчи и създадените представки за корупционни практики, вицепремиерът по икономическата и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов предложи всички процедури за сключване на договори за плажовете да бъдат временно отменени, докато не станат ясни правилата в подготвяния нов Закон за концесиите.

Предстои предложението му да бъде разгледано в основните парламентарни комисии.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки